4. Обладнання для виробництва хлібних паличок і соломки.

 

 

image070.gif

 

Хлібні палички готуються з пшеничного борошна вищого та  І-го гатунків. Розміри їх: товщина 8…12мм, довжина 150...200мм.

По фізичних властивостях і можливості тривалого зберігання, палички можна віднести до сухарних виробів.

На рис. 4.1 представлена схема лінії для виробництва хлібних паличок.

 

image063.png

Рис. 4.1 – Лінія виробництва хлібних паличок:

1 – тістомісильна машина; 2 – стіл для тіста; 3 – натиральна машина;  4 – стіл для відлежування тіста; 5 – тістоформувальна машина; 6 – піч.

 

image065.png

 

Тісто замішують в тістомісильній машині періодичної дії 1, після чого його залишають на бродіння.

Після бродіння тісто ущільнюють, пропускаючи через натиральну машину 3, потім витримують протягом 15…20 хв.

Тісто обробляють на спеціальній жгуторізальній формувальній машині 5. Сформовані тістові заготовки перед випічкою піддають гідротермічній обробці.

 

image067.jpg

Рис. 4.2 – Автоматична лінія для формування тістових заготовок для виробництва хлібних паличок, снеків.

 

Хлібні палички випікають в тунельних печах 6 протягом 9…12 хв при температурі 200…2500С.

 

Автоматична лінія виробництва хлібних паличок (грісіні) (відео).

image071.png

 

Процес виробництва солоної і солодкої соломки складається з приготування тіста, пресування з нього джгутів, обварювання в слабкому лужному розчині і випічки.

На рис. 4.3 представлена механізована лінія для виробництва соломки.

 

image073.png

Рис.  4.3 – Механізована лінія для виробництва соломки:

1 – щит управління; 2 – електрична піч; 3 – варильний агрегат; 4 – прес для витискування жгутів тіста.

 

Приготовлене тісто завантажується в приймальний бункер преса 4 і видавлюється з нього у вигляді джгутів, які стрічковим конвеєром подаються у варильний агрегат 3. Варильний агрегат – ванна з сітчастим конвеєром. Випічка соломки відбувається в тунельній електропечі 2 на сітчастому поду. 

 

image075.png

Рис. 4.4 – а) – Машина для формування соломки; б) – Тунельна піч з сітчастим поддоном для випікання соломки.

 

Виготовлення хлібної соломки (відео).  

image077.png

 

 

  

©  Паляничка Н.О., Верхоланцева В.О., Петриченко С.В. ТДАТУ, 2021 р.