1.1. Технологічне обладнання для виробництва печива.
Печиво підрозділяється на цукрове, здобне та затяжне.
Цукрове печиво виготовляється з жирного високопластичного тіста. Затяжне – з
пружно-еластичного тіста. Здобне – з пісочного (багато цукру і жирів); збивного
(що має жирну консистенцію; білкового (що має багато білків і отримуваного
збиттям)) та ін.
Технологічний процес виробництва печива складається з
наступних стадій:
1) підготовка
сировини;
2) приготування,
обробки та формування тіста;
3) випічки;
4) охолоджування, розфасовки та упаковки.
Підготовка сировини
проводиться по загальноприйнятій схемі підготовки сировини для хліба і
макаронних виробів.
Приготування тіста
для різних видів печива здійснюється по-різному.
При
замісі тіста для печива використовується емульсія, яка виготовляється з води і
домішок. При замісі емульсія і суміш
борошна з крохмалем подається двома потоками, що полегшує роботу
тістоприготувальних машин.
Збивання
емульсії проводять у відцентровому емульсаторі. Конструкція емульсатора
аналогічна відцентровому насосу, в корпусі якого обертаються два
диски, розгороджених нерухомим диском і кільцем. Суміш
при обертанні дисків розбивається на найдрібніші частинки, утворюючи емульсію.
Збивання
емульсії можна проводити також і в горизонтальному лопатевому емульсаторі.
Емульсатор (рис. 1.1) представляє
собою горизонтальний циліндр 5 з валом 2, на якому укріплено дві перемішуючі
лопаті 10 Т – образної форми і чотири лопаті 3 прямокутних форми. Всі лопаті повернені по
відношенню до осі валу на кут 35…400.
Рис.
1.1.1 – Горизонтальний лопатевий
збивач (емульгатор):
1
– патрубок;
2 – вал; 3 – лопать прямокутної форми; 4 – люк; 5 –
циліндр; 6 – штурвал; 7 – клапан; 8 – патрубок; 9 – водяна сорочка; 10 – Т-подібна
лопать.
Циліндр
забезпечений патрубком 1 для завантаження сировини і
оглядовим люком 4. Готова суміш випускається з циліндра через патрубок 8, що
перекривається клапаном 7. Клапан піднімається за допомогою штурвалу 6 або
автоматично за допомогою електромагніту. Для підтримки необхідної температури змішувальний циліндр забезпечений водяною
сорочкою 9.
Компоненти емульсії завантажуються в емульсатор, де
вони перемішуються протягом декількох хвилин. Після цього суміш
за допомогою насоса подається в тістомісильну машину.
Для
замісу тіста і опари
використовують тістомісильні машини, причому для замісу затяжного тіста
застосовують машини періодичної дії, а цукрового тіста – безперервної дії. В основному застосовують машини
хлібопекарського виробництва.
Для
дозування сипких компонентів борошна, цукру-піску та
ін. при замісі тіста на печиво при використанні ПТЛ застосовують стрічковий дозатор безперервного типу ШД
– 1М.
Дозатор (рис. 1.1.2) складається з вертикальної шахти 7
і горизонтального стрічкового конвеєра 5.
Рис.
1.1.2 – Стрічковий дозатор муки ШД – 1М безперервної дії:
1
– патрубок; 2 – продукт; 3 – течія;
4 – вікно; 5 – конвеєр; 6 – зворошувач; 7 – шахта; 8, 9 –
сигналізатор; 10 – заслінка; 11 – магніт.
Шнековий
дозатор весовой для борошна
ШД-1/1у от "ABC
Tech"
(відео).
Шар
продукту, зсипаючись з конвеєра 5, проходить під постійними магнітами 11, які
затримують ферродомішки.
По течії 3 і гнучкому рукаву 2 продукт поступає в приймальний патрубок 1 машини.
Вікно 4 служить для очищення конвеєра 5 від продукту.
Погрішність
дозування складає ±1,5%. Продуктивність стрічкового дозатора до
1100 кг/ч.