3.2. Калібрування зерна лущенням

Калібрування – це розподіл зерна на фракції. Процес відбувається в кілька етапів:

- для подібних за розміром зерен можна більш точно підібрати робочий зазор у лущильних машинах, що підвищує ефективність лущення;

- в окремих випадках забезпечується поділ суміші лущених  та нелущених зерен після лущення;

- з каліброваного зерна можна більш ретельно виділити домішки.

Для калібрування зерна використовують крупо сортувальні машини та просіювачі. Перевагою крупосортувальників є висока точність калібрування, а недоліком – низька продуктивність.

Просіювачі А1-БРУ мають чотири технологічні схеми: для калібрування зерна застосовують найчастіше просіювачі з 1-ою та 2-ою технологічними схемами. Перевага просіювачів полягає у їх високій продуктивності, можливості регулювання кінематичних параметрів (ексцентриситету і частоти коливань), що підвищує ефективність сортування.

При переробці вівса в крупу можна калібрувати зерна по довжині в трієрах для наступного поділу суміші лущених та нелущених зерен.

 image033.png

Рисунок 3.2.1 - Сепаратор САД-150.

 

Здійснює очищення і калібрування усіх відомих видів насіння, а саме: Пшениця, Ячмінь, Овес, Просо, Соняшник, Кукурудза, Горох, Гірчиця, Рис, Соя, Сорго, Віка, Люпин, Тмин, Льон, Рапс, Гречка, Насіння трав, Насіння овочів, Насіння баштанних культур, Насіння бобів і так далі.

Також сепаратор здатний очистити і відкалібрувати всі відомі сипкі матеріали діаметром до 15 мм, проводилися досліди на таких матеріалах як: Щебінь, Гранітна крихта, Галька, Мармурова крихта, Абразивний матеріал, Цеоліт, Відвали порід і так далі.