1. Загальні відомості
Одна з основних технологічних операцій на круп'яних заводах - лущення, тобто зняття квіткових оболонок із зерна 
ячменя, рису, вівса і проса, плодових оболонок із зерна гречки і пшениці, а також насінних оболонок з гороху. У залежності від 
міцності зв'язків квіткових, плодових чи насінних оболонок з ядром, зернові 
культури можна розділити на дві групи. 
До першої 
відносяться культури, у яких оболонки не зрослися з ядром (гречка, просо, рис і 
овес), до другої – культури, у яких оболонки зрослись з ядром (ячмінь, пшениця, 
кукурудза й ін.)
Для лущення 
зерна кожної групи потрібна різна тривалість і  інтенсивність впливу робочих органів 
машин. Лущення проса і гречки можливе, наприклад, при короткочасному впливі на 
них робочих органів машини, для лущення вівса і рису потрібен більш інтенсивний 
вплив, а для ячменя потрібен тривалий і інтенсивний вплив робочих 
органів.

Рисунок 1.1 - Фото асортимент круп'яних продуктів.
Асортимент круп'яних продуктів дуже різноманітний, що визначається 
використанням різних за технологічними властивостями зерновими культур, а також 
застосуванням різних способів і засобів механізації механічної і гідротермічної 
обробки.
У залежності від 
способу виробництва круп'яну промисловість можна розділити на чотири 
групи:
1.  Крупи недроблені (з цілого ядра) – 
пшоно, рис, (шліфований, полірований), вівсянка не 
дроблена, горох та ін.
2.  Крупи дроблені шліфовані – перлова, ячна, кукурудзяна та ін.
3.  Крупи дроблені – ячна, пшенична, вівсяна, кукурудзяна та ін.
4.  Пластівці (типу Геркулес) – вівсяні, кукурудзяні, тощо, 
продукт подальшої переробки різних видів круп.
З ядра чи крупи також можуть виробляти або повітряні зерна (повітряний рис, повітряна кукурудза), або борошно для дитячого харчування.