3.1. Машини для миття сировини.
Плоди,
які поступають на переробку, і овочі піддаються миттю для видалення залишків
землі, отрутохімікатів і інших забруднень. Для переробки
різних видів рослинної сировини необхідно використовувати в консервних цехах
різні типи мийних машин. Типи мийних машин залежать від сировини, ступеня забруднення і методу їх
переробки.
Залежно
від механічних властивостей плодів і овочів мийні машини
ділять на дві групи:
‒ з
м'яким режимом миття;
‒ з
жорстким режимом миття.
Залежно
від типу робочого органу машини для миття сировини класифікуються:
–
елеваторні;
–
вентиляторні;
–
щіткові;
–
барабанні;
–
лопатеві;
–
вібраційні.
Елеваторні
–
в обладнанні даного типу відбувається нетривале відмочування сировини у ванні з
турбулізацією від насоса або компресора. Потім сировина подається транспортером (елеватором), де зрошується душовим пристроєм і
вивантажується.
Вентиляторні
(рис.
3.1.1) – вода у ванні піддається турбулізації стислим повітрям від вентилятора (компресора).
Переваги
– інтенсивна турбулізація води призводить
до якісного видалення забруднень.
Недоліки
– на поверхні води утворюється шар брудної
піни і при виході з води чисті плоди забруднюються і вимагають
обполіскування.
Рисунок
3.1.1 – Вентиляторна мийна машина:
1
– ванна, 2 – похилий транспортер, 3 – душовий пристрій.
Щіткові
машини
– в них застосовують щітковий пристрій для індивідуальної дії на забруднену
сировину при русі його по транспортеру.
Щітково-мийна
машина Т1-КУМ-3
– призначена для миття огірків, баклажанів, кабачків та інших відносно твердих
плодів і овочів (рис. 3.1.2). Основою машини служить ванна 7, виготовлена з
кутового і листового прокату.
Ванна
прикріплена до чотирьох стійок з швелерів. Для зручної і швидкої санітарної обробки
машини, дно ванни виконано у вигляді двох трапецевидних
частин.
Рисунок
3.1.2 – Щіткова мийна машина Т1-КУМ-3:
1
– похила решітка; 2 – щіткові барабани; 3 – щітковий піддон; 4 – елеватор; 5 –
душовий колектор; 6 – роликовий конвеєр.
Машина
для мийки овочів (відео)
Барабанні мийні машини – призначені для миття твердих плодів і овочів, їх використовують у лінії виробництва овочевих закусочних консервів. Машини складаються з перфорованого барабану з транспортуючим шнеком, що обертається, який поміщений у ванну з водою (рис. 3.1.3).
Рисунок
3.1.3 – Барабанна мийна машина:
1
– приймальний лоток; 2, 3, 4 – барабани; 5 – двигун-редуктор; 6 – ланцюгова
передача; 7 – вал; 8 – магнітний вентиль; 9 – лоток; 10
– люк; 11 – зварний каркас; 12 – ванна.
Машина
змонтована на зварному каркасі з фасонного сталевого прокату. На каркасі закріплена ванна,
розділена перегородкою на дві частини, у кожній із яких розміщені барабани рівні
за довжиною і діаметром. За барабаном розташований третій барабан. Усі три
барабани встановлені на загальному валу і здійснюють обертальний рух. Вал
змонтований на каркасі в підшипниках кочення.
Перші
два барабани призначені для відмокання та відділення забруднень. Поверхня
барабанів виконана з фасонних зігнутих смуг. Між ними є щілини, через які
забруднення проходять у ванну і осідають на днище, в якому є люки для
видалення забруднень під час санітарної обробки машини. Третій барабан
призначений для чистого ополіскування проточною водою, для цього він
забезпечений душовим пристроєм, а поверхня його
перфорована.
Для
подачі сировини в машину служить приймальний лоток, а для
передачі відмитої сировини на наступну операцію – лоток.
Привід машини здійснюється від мотор-редуктора через ланцюгову передачу. Вода в душовий пристрій подається
через запірний магнітний вентиль 8, зблокований з приводним електродвигуном. Сировина з лотка надходить у барабан,
потім лопатями перекидається в барабан, а з нього спеціальним ковшем – у
барабан. Промиту сировину направляють у лоток і потім на наступну
операцію.
Лінія
мийки та сортування яблук ICOEL (відео).
Лопатеві
мийні машини призначені для миття сильно забруднених коренеплодів. Особливістю
таких машин є ванна з лопатевим шнеком.
Основа машини (рис. 3.1.4) – рама з листового прокату. Складовими частинами рами
є загрузочний бункер і ванна з трьома відсіками. Перший відсік служить для первинного миття,
в результаті якого відмочуються забруднення. Другий відсік барабан з перфорацією
в нижній частині. У ньому відбувається основне миття сировини і відділення від
нього забруднень. Барабан кріпиться на валу, його положення фіксується двома
фіксаторами. Під час санітарної обробки барабан можна повертати щодо
вала.
Барабан
розміщений у ванній. Через перфоровані отвори забруднення з барабана переходять
у ванну, яка має два люки і вентиль 11. Через вентиль видаляється вода, а через
люки – забруднення під час санітарної обробки. У третьому відсіку сировина
ополіскується. Частина днища цього відсіку має перфорацію для стоку води і
забруднень в основну ванну. У кінці першого і третього відсіків маються колектори з отворами для подачі води. Надлишок її
видаляється з ванної через переливну кишеню. На трубопроводі, що підводить воду до колекторів,
встановлений запірний магнітний вентиль, зблокований з приводом машини і який перекриває подачу води в
колектори при її зупинці. Люки відкриваються за допомогою системи важеля. На
валу, що проходить через всі три відсіки, укріплені лопаті, якими сировина перемішується і просувається
уздовж відсіків. Вал приводиться в рух від мотор-редуктора через ланцюгову передачу і обертається
з частотою 25 хв-1. Всі три відсіки закриті знімними кришками.
Рисунок
3.1.4 – Лопатева мийна машина:
1
– завантажувальна горловина; 2 – перший відсік; 3 – вал; 4 – другий відсік; 5 –
лопаті; 6 – третій відсік; 7 – електродвигун.
Жерстяну і скляну
тару перед укладанням у неї харчових продуктів миють. Мийні цехи і
машини розміщують на зручній відстані від технологічних
цехів.
Сучасні
машини для миття тари мають високу продуктивність і витрачають велику кількість води й електроенергії. Якість миття консервної тари значною
мірою залежить від температурного режиму миття, складу мийних розчинів і рівня
забруднення тари. Для зменшення витрат мийної рідини її повторно використовують
у мийних машинах, пропускаючи крізь фільтри. Миють також консервну тару з продуктом після
стерилізації.
Лінія
мийки, полірування, сушки, сортування, калібрування, фасування, упаковки овочів,
картоплі, моркви (відео)