1. Коротка характеристика консервної промисловості і класифікація машин та обладнання.
В
даний час виробництво плодоовочевої консервної продукції сконцентроване на крупних
овочепереробних
заводах з потужністю 20-30 і більш МУБ у рік. Проте необхідна значна реконструкція плодо-овочевої переробної промисловості. Основні виробничі фонди малопродуктивні, багато
з них матеріально і морально застаріли. Для їх оновлення необхідні час і головне
– значні капіталовкладення, внаслідок чого рішення задачі
повного забезпечення населення плодоовочевою консервною продукцією в найближчому
майбутньому вельми скрутне.
Рис. 1.1 – Харчова промисловість України
Рис.
1.2 – Виробництво в харчовій промисловості за чинниками
розміщення
Проблему
швидкого насичення плодоовочевими
консервами в значній мірі можна вирішити створенням
малих переробних підприємств, які доцільно розміщувати безпосередньо в
місцях вирощування плодів і овочів. Об'єм виробництва продукції в таких
підприємствах обумовлений можливими об'ємами плодоовочевої сировини регіону яка використовується, а асортимент продукції –
спеціалізацією господарства на вирощуванні тих або інших видів плодів і овочів.
У
плодоовочевій консервній промисловості застосовують сотні видів машин
та обладнання, які можна класифікувати по 3 основним
напрямам:
1. Механічне
обладнання.
2. Теплове
обладнання.
3. Сховища і холодильники.
Рис.
1.3 – Принципи розміщення підприємств харчової
промисловості