4. Обладнання для інспектування, сортування і калібрування.
У
виробництві консервної продукції можна використовувати тільки сировину, яка відповідає стандартам технологічної інструкції. На консервних заводах є пристрої і машини для інспектування кондиційної і вибракування некондиційної продукції. З
цією метою використовують різні обладнання і машини (рис. 4.1).
Інспектування
– видалення непридатних для консервації
плодів і овочів.
Рисунок
4.1 – Класифікація машин для інспектування, сортування та калібрування плодоовочевої
сировини
Класифікується
технологічне обладнання для інспектування наступним чином:
Стрічкові транспортери
мають стрічку, на якій овочі і плоди оглядаються робочими та в разі необхідності
видаляють непридатні.
Недолік
стрічкових транспортерів – недостатність огляду нижніх частин продуктів, що
лежать на стрічці. Для усунення цього недоліку застосовують роликові
транспортери – в яких ролики обертаються та обертають овочі і
плоди і дозволяють оглядати всю поверхню.
Вакуумна установка
дозволяє полегшити інспекцію дрібної сировини (горошок, ягоди, квасоля і ін.).
Вона складається з вакууму, шлангів і вакуум-пістолету і бачка для збору
некондиційної сировини.
Інспекція
може бути суміщена з сортуванням.
Конвеєр
інспектувальний роликовий А9-КТ2-0 (рис. 4.2) призначений для інспектування і
споліскування овочів і фруктів. Складається він з каркаса 3, транспортного
полотна 1, завантажувального бункера 2, карманів 4, приводу 5 і душового
пристрою 6. На каркасі укріплені підшипники ведучого і натяжного валів із зірочками. Останні несуть на собі тяговий
ланцюг з конвеєрним полотном, яке виготовлене з дюралюмінієвих
роликів діаметром 70 мм.
Під
час руху полотна ролики перекочуються по гумових напрямних, примушуючи
повертатися продукт, що знаходиться на них, і тим самим забезпечуються кращі
умови інспекції. На полотно продукт потрапляє через завантажувальний бункер, у
якому є заслінка, котрою регулюється товщина шару продукту. Для видалення
відходів уздовж конвеєра з обох його сторін розміщені спеціальні
збірники.
Продукт,
що пройшов інспектування, обполіскується водою з душового пристрою,
встановленого над похилою частиною конвеєра, і вивантажується через регульований
за висотою лоток.
Рисунок
4.2 – Інспектувальний роликовий конвеєр А9-КТ2-0:
1
– транспортне полотно; 2 – завантажувальний бункер; 3 – каркас; 4 – кармани; 5 –
привід; 6 – душовий пристрій.
Сортування
–
це розділення плодоовочевої сировини по сортах, по ступеню зрілості, кольору
тощо, згідно стандартів на той або інший вид продукції.
Лінія
очищення та сортування яблук (відео).
Класифікація
сортувальних пристроїв:
‒ Гідравлічні
сортувачі.
Конвеєр сортувальний А9-К1 для ручного сортування (рис.
4.3). Під час роботи конвеєра працівники розміщуються з обох його сторін. Каркас
1 конвеєра виготовлений із стальних труб, між якими натягнута прогумована
стрічка 4, що підтримується знизу опорними роликами 5. Електродвигун 6 за допомогою черв’ячного редуктора 7 і пасової
передачі приводить в обертання вал приводного
барабана.
Сировина
подається на завантажувальний лоток 8, звідки потрапляє на стрічку, яка
перегородками 9 розділена на три частини. Сировина надходить у бічні відсіки
стрічки. Працівники розділяють сировину на два сорти, вибираючи більші (або
дрібніші) плоди із загального потоку і укладають їх на середню частину стрічки.
У кінці конвеєра є три лотки 10 для відведення сировини за призначенням. Конвеєр
складається зі станини, приводної 2 і натяжної 3
станцій.
Рисунок
4.3 –
Конвеєр сортувальний А9-К1 для ручного сортування:
1
– каркас; 2 – приводна станція; 3 – натяжна станція; 4 – прогумована стрічка; 5
– опорні ролики; 6 – електродвигун; 7 – черв’ячний редуктор; 8 – завантажувальний лоток; 9 –
перегородки; 10 – лотки.
Гідравлічні
сортувачі
служать для розділення сировини (зелений горошок, томати, кукурудзяні зерна і
ін.) по щільності. Доспілі плоди мають велику щільність, зелені або горошок молочної стиглості – меншу.
Якщо їх опустити в судину з водою, то відбувається розділення на дві фракції, А
якщо вода тече, то і відбувається відділення зерен горошку від перезрілого,
зелених помідор від червоних.
Швидкість
руху води у ванні 0,2 м/с. Довжина ванни повинна бути в стільки раз більше її
висоти, в скільки разів швидкість
більше швидкості осадження.
Швидкість
осадження = 0,02-0,03 м/с. Тоді довжина ванни повинні бути 2,5-3,5
м.
Технологічне
призначення калібрування полягає у виділенні і зборі однакових по
розмірах плодів і ягід, що покращує товарний вид консервів (у скляній тарі) і
запобігає розварюванню дрібних плодів, що піддаються тепловій обробці разом з
великими.
Калібрування
це поділ продукту на групи з приблизно однаковими розмірами і масою. Сортування це поділ продукту на групи приблизно
однакової якості.
Рис.
4.4 – Машина для калібрування та сортування овочів та картоплі
Стрічкові
калібрувальні пристрої
(рис.
4.5, а) являють собою послідовно змонтовані під нахилом стрічкові транспортери з отворами різних діаметрів
(d1, d2, d3). Продукт, потрапляючи на стрічку транспортера
в отвори свого діаметра, поділяється на три
групи.
Замість
стрічки можна використовувати вібраційні полотна або одне полотно, розподілене
на зони з різними отворами.
Вібраційні
калібрувальні пристрої
(рис.
4.5, б) застосовують для калібрування картоплі та інших твердих
плодів.
Барабанні
калібрувальні пристрої
(рис.
4.5, в, г) – обертові барабани з отворами на поверхні. Поверхня розділена на
зони з отворами зростаючих розмірів, що мають різну форму: круглу та
овальну.
Різновидом
барабанних калібрувальних пристроїв є паралельно змонтовані обертові перфоровані
барабани 3, між якими є плоска похила поверхня (вулик) 2. Плід потрапляє в отвір
барабана і падає в збірний лоток 1 всередині барабана, а потім відводиться на
подальшу переробку. Більші плоди потрапляють на наступний
барабан.
Дискові
калібрувальні пристрої
(рис.
4.5, д) складаються з обертового корпусного диска 2 і видовжених ребер 3 і 4,
розташованих над диском так, що утворюють отвори діаметром d1, d2, d3. Розміри отвору можна
регулювати зміною положення ребер над поверхнею диска.
Плоди
1, потрапляючи на поверхню диска гравітаційно і під дією відцентрової сили, що утворюється під час його
обертання, виштовхуються в отвори між ребром і поверхнею
диска.
Рисунок
4.5 –
Калібрувальні пристрої
У
валкових калібрувальних
(рис.
4.5, е) і валико-стрічкових (рис.
4.5, з) пристроях отвір
утворюється відповідно між двома паралельно змонтованими обертовими
ступінчастими валиками 1, між ступінчастим валиком 1 і похило змонтованим
стрічковим транспортером 2.
Рис.
4.6 – Валкова калібрувальна машина для коренеплодів
Тросовий
калібрований пристрій
(рис.
4.5, ж) складається з рухомих непаралельних розбіжних тросів. Зверху показано положення плоду, коли він
лежить на рухомих тросах, відстань S між центрами яких менше діаметра d плода.
Коли відстань між тросами перевищує діаметр плода, він падає до
збірки.
Шнековий
калібрувальний пристрій
(рис.
4.5, і) здійснює калібрування плодів кулястої форми двома обертовими в
протилежні сторони шнеками з постійним шагом і діаметром, що
зменшується.
Конусний
калібрувальний пристрій
(рис.
4.5, к) влаштований аналогічно шнековому калібрувальному пристрою. Калібруючий
ефект забезпечується двома конічними валиками, відстань між якими постійно
збільшується.
Вагові
калібрувальні пристрої
придатні
для калібрування плодів будь-якої геометричної форми: плоскої, округлої,
кулястої та подовженої. Крім того, їх продуктивність теоретично не обмежена.
Калібрувальний пристрій складається з ряду послідовно встановлених стаціонарних
вагових пристроїв і рухомого чашкового транспортера з плодами. Застосовують
також вагові калібрувальні пристрої, які складаються з рухомих об’єднаних
механізмів ваги – чаша.
Універсальна
калібрувальна
машина
(рис. 4.7) зі змінними робочими органами призначена для калібрування майже всіх
видів плодів і овочів. Продукт надходить в неї п’ятьма потоками, унаслідок чого
значно підвищується продуктивність машини.
Рисунок
4.7 – Універсальна калібрувальна машина
1
– станина; 2 – калібрувальна головка; 3 – обертові
скидачі; 4 – стрічкові транспортери; 5 – завантажувальний пристрій;
6 – привід; 7 – валики; 8 – збірники.
Лінія
мийки та фасування картоплі, буряку та моркви (відео).
Машина
для сортування огірків (відео).
©
Ялпачик В.Ф., Паляничка Н.О., Пупинін А.А., ТДАТУ, 2021
р.