1.1. Механічне обладнання.
У плодоовочевій консервній промисловості
застосовують сотні найменувань машин
та обладнання для механічної обробки плодів і овочів. До
них відносяться машини для транспортування і миття сировини і тари,
подрібнення сировини, очищення і освітлення рідких напівфабрикатів, а також дозатори наповнювачі, закаточні машини та інше обладнання.
Все
різноманіття механічного обладнання плодоовочевого консервного виробництва можна
класифікувати на наступні основні групи:
1) транспортні
пристрої;
2)
машини для миття сировини, тари та
обладнання;
3) машини для інспекції, сортування і
калібрування;
4) машини для подрібнення і перемішування;
5) машини
та обладнання для оброблення сировини;
6) обладнання для виробництва соків;
7) машини для розфасовки, закупорювання і упаковки плодоовочевої
продукції.
Розглянемо
коротко призначення конструкції і принцип дії (основні вимоги) механічного
обладнання згідно приведеної класифікації.
Рис. 1.1.1 – Механічне обладнання консервної промисловості6 а) – Сортувальна машина UNICAL–200 CHERRY MONO з електронним сортуванням по розміру, кольору; б) – електронна лінія для сортування UNI–ONE з транспортуванням в чашах та різним калібруванням; в) – автоматичні наповнювачі ящиків по заданій масі AC–500.
Лінія
для сортування черешні (відео).