1.1 Вовчки

Вовчки забезпечують попереднє (дрібне) подрібнення м'яса і м'ясопродуктів при виробництві ковбасних виробів.

image003.png

Рисунок 1.1.1 – Різновид ковбасних виробів.

Вовчки характеризуються високою продуктивністю, простотою виконання живильного і подрібнювального пристроїв, зручністю в обслуговуванні й експлуатації, надійністю в роботі, а також можливістю включення їх у потоково-технологічні лінії.

image004.jpg

Рисунок 1.1.2 -   Приклади вовчків: а) Автоматичний з мішалкою LM 130/A; б) Шнековий для подрібнення м'яса JR.

Перед початком роботи переконуються у відсутності сторонніх предметів в завантажувальній чаші і правильності напрямку обертання шнека.

Спочатку завантажують невелику кількість м'яса, включають електродвигун і витримують пусковий момент (до 1хв), поки шнек набере номінальну швидкість обертання.

При експлуатації машини стежать за тим, щоб в процесі завантажування сировини в чашу в неї разом з м'ясом не потрапляли кістки, металеві і дерев'яні предмети, що може викликати поломку шнека.

Під час нормальної подачі в чашу продукту, що подрібнюється, роботу різального механізму налаштовують гайкою-маховиком.

Особливу увагу приділяють регулюванню ножових механізмів: якщо занадто затягнути гайку, то двосторонній ніж заклинюється між площинами решіток, що, з одного боку, крім поломки ножів може викликати поломку механізмів машини, а з іншого - зазор між лезами хрестоподібного ножа і площинами решіток, що погіршує умови різання і збільшує споживану потужність.

      image005.png   

                               (а)                                                      (б)

Рисунок 1.1.3 Двосторонній хрестоподібний  ніж (а) та решітки (б) вовчку.

Леза хрестоподібних двосторонніх ножів переточують по переднім гранях. Леза ножів повинні щільно прилягати до площин ножових решіток, і між ними не повинно бути ніяких просвітів. Уникають холостих ходів, так як робота на «сухих» ножах призводить до їх передчасного затуплення (змащування ножових механізмів під час роботи машини здійснюється продуктом, що переробляється).

У чашу завантажують м'ясо рівномірно, що подовжує термін служби вовчку. При повному завантаженні машини м'ясом не можна допускати її зупинок.

Вовчок ДВАК- В- 160 с жиловочним пристроєм

image006.png

Всі частини машини, що труться і редуктор змащують відповідно до карти змащення.

Інструкція з експлуатації вовчка

1. Перед початком роботи переконатися:

- в цілісності заземлюючого провідника.

image007.png

Рисунок 1.1.4 Схема захисного заземлення електроустановки.

image008.png          

                                             а)                                                                б)

Рисунок 1.1.5. а) Типова табличка для позначення заземлених елементів мережі і доступністю мережі для техобслуговування; б) Знак заземлення вписаний в коло вказує на місце під'єднання заземлення до обладнання.

Якщо є неполадки в електричній частині, оператор зобов'язаний не вживаючи ніяких самостійних дій повідомити про це енергослужбу підприємства;

- в справності запобіжних огороджень;

- в щільності закріплення на валу в установленому порядку решіток і ножів. Ущільнення проводиться шляхом закручування затискного кільця спеціальним важелем;

- наявність дерев'яного штовхача з обмежувальною шайбою;

- наявність під ногами дерев'яної решітки;

- достатності освітлення на робочому місці. При недостатньому освітленні оператор не повинен приступати до роботи;

- в тому, що рукави щільно застебнуті а волосся прибране під головний убір;

Включати вовчок при несправному заземленні, огорожах, - заборонено!

 2. Дії оператора під час роботи:

- виконувати тільки доручену роботу, не відволікатись сторонніми справами, розмовами і не відволікати інших;

- утримувати робоче місце в чистоті і не захаращувати його ємностями з фаршем;

- розташовувати продукцію так, щоб поводження з нею не викликало зайвих рухів рук і корпусу тіла, а також небезпеки зачепиться рукавичками або краями одягу за виступи країв тарних ємностей;

- інвентар та пристосування до вовчка розташовуються за правилом: з лівого боку те, що берете лівою рукою, а правою те, що берете правою рукою;

- фарш, який впав на підлогу підбирається негайно. В іншому випадку підлога буде слизькою;

- при завантаженні сировини необхідно користуватися дерев'яним штовхачем з обмежувальною шайбою, без задирок;

- не вводити руку в завантажувальну чашу, а також очищати сітки до повної зупинки вовчка;

- не доторкатися до обертових частин вовчка, необхідно стежити за наявністю та справністю огороджувальних пристроїв на них.

- не приступати до роботи на вовчку при переході з яскравих місць в місця освітлені до повної адаптації зору.

3. В аварійних ситуаціях:

- при появі ненормального шуму в механізмі або надмірного нагрівання його вузлів негайно зупинити вовчок і повідомити про це адміністрацію.

4. По закінченню роботи:

- По закінченню роботи оператор прибирає робоче місце і виконує правила особистої гігієни.

1.png

Рисунок 1.1.6 Важливість дотримання правил особистої гігієни.

 Таблиця 1.1 Несправності, причини та способи усунення при експлуатації вовчка

Несправність

Причина

Спосіб усунення

Електродвигун нагрівається і часом зупиняється

Недостатня потужність електродвигуна, надто велика частота обертання і подача м’яса

Замінити електродвигун, зменшити частоту обертання за рахунок заміни шківа, зменшити подачу м’яса

Шнек погано подає м'ясо воно виштовхується

Занадто великий зазор між шнеком і внутрішньою стінкою робочого циліндру або невелика пропускна спроможність ріжучого механізму в порівнянні з подачею шнека

Наварити або напаяти витки шнека або встановити нові ребра в робочий циліндр так, щоб зазор був не менше 0,3 – 0,4 мм, замінити ножі, сітки і збільшити їх набір

Продукт погано подрібнюється, м'ясо мнеться і сильно нагрівається

Неправильно зібраний ріжучий механізм

Розібрати ріжучий механізм, перевірити та усунути дефекти збирання

Затупились ножі та зношені решітки

Заточити ножі і відшліфувати решітки

Решітки забились продуктами, жилками і плівками

Розібрати ріжучий механізм, прочистити решітку від продукту

В циліндр попадає змащувальне мастило

Несправний сальник вала шнека

Розібрати сальник, замінити ущільнення

Вовчок не дає потрібної продуктивності

Недостатній натяг передачі або обірвались окремі паси

Зняти кожух, перевірити цілісність і натяг пасів, замінити лопнуті паси