5. Обробка кінцевих продуктів помелу
При переробці пшениці на сортове борошно на останніх стадіях драння та розмелювання
отримують оболонки з частками ендосперму. Результати гранулометричного і мікроскопічного аналізів показали, що ці продукти не
однорідні за формою, величиною і вмісту ендосперму. Вони містять відносно великі
пелюсткоподібні частки оболонок, по краях яких окремими горбками розташований ендосперм, і дрібні довгасті частки оболонок, покриті
рівним, тонким шаром ендосперму. У цих продуктах може утримуватися близько 20%
борошна, а щоб вимолотити її у вальцьових верстатах, потрібно затратити близько 40%
електроенергії, що витрачається усіма вальцьовими верстатами. Тому і були
запропоновані нові, більш економічні прийоми подрібнення
продуктів.
Для відділення ендосперму застосовують розмелювальні машини, робочі
органи яких – щіткові або бильні ротори, що обертаються всередині рухомих або нерухомих
ситових обичайок.
Оброблюваний продукт піддається ударно-перетиральному впливу робочого
органа, у результаті чого порушуються зв'язки між ендоспермом та оболонками і вони розділяються.
Аналогічні машини застосовують для просіювання збагачувальних сумішей (мікродобавок) комбінованих кормів.
Розмелювальні машини А1-БВГ і А1-БДГ встановлюють також на початковій
стадії сортового помелу пшениці – процесі драння, як доповнення до вальцьових
верстатів, що малоефективні для відділення ендосперму
від оболонок.
Рисунок 5.1 - Фото розмелювальної машини А1-БВГ.
За принципом впливу на оболонку частки (удар і стирання) розмелювальні
машини діють однаково. Різні тільки ступені, у яких сполучаться ці елементи.
Бильна машина ЗВО-1. Цю машину застосовують для розмелювання продуктів висіву. Основний
робочий орган машини – ротор, з вертикальними билами та валом. Продукт надходить у машину через приймальний патрубок (рис. 5.2). Лопатки розподіляють його за периметр циліндра. Потім продукт попадає під ударну дію
обертових бил. У результаті ударів і стирання ендосперм відокремлюється від
оболонок.
Продукт, отриманий сходом із сітчастого циліндра, відділяється в нижній
частині машини через бічний патрубок. Продукт, просіяний через сито, виходить з
машини через центральну конічну лійку. Щоб забезпечити експлуатаційну
надійність, необхідно продукт до надходження в машину пропускати через магнітний
захист; рівномірно завантажувати машину в межах установленої продуктивності.
Била повинні обертатися по годинній стрілці. Аспірація машини відбувається
приєднанням її до аспіраційної мережі.
Рисунок 5.2 - Вертикальна бильна машина ЗВО-1 для розмелювання
продуктів висіву:
1 – електродвигун; 2 – гнучка муфта; 3 – приймальний патрубок для
вихідного продукту; 4 – лопатки для розкидання продуктів; 5 – вертикальні била;
6 – вал; 7 – розетка для кріплення била до вала; 8 – ситовий циліндр; 9 –
випускний патрубок; I – продукт; II – висівки; III – борошно.
©
ТДАТУ, Самойчук К.О., Паляничка Н.О., Верхоланцева В.О. 2021
рік