2.2. Вальцьовий верстат А1-БЗН
Вальцьовий верстат А1-БЗН (рис. 2.2.1) за умовами використання
аналогічний верстатові ЗМ-2. Основна відмінність його в тому, що подрібнювальні
вальці, розташовані під кутом 30° до горизонту, що покращує умови для
спрямування продукту в міжвальцевий простір, але збільшує розмір машини за
шириною.
Рисунок 2.2.1
– Схема вальцьового верстата А1-БЗН:
1 – боковина станини; 2 – бункер; 3 – щітки; 4 – механізми живлення; 5 – вимірювальний перетворювач системи привалу-відвалу; 6 – приймальна труба (циліндр); 7 – горловина; 8 – верхня середня траверса; 9 – задній валок (шнек, дозувальний валок, передавальний вал); 10 – передній валок (дозуючий, або розподільний); 11 – верхня передня панель; 12 – швидкообертовий валець; 13 – рукоятка ручного привалу і рівнобіжного зближення; 14 – шкребки-ножі для очищення вальців; 15 – штурвал механізму регулювання паралельності; 16 – повільнообертовий валець; 17 – нижня лицьова траверса.
У верстаті
А1-БЗН привал-відвал вальців роблять пневматичною системою керування, що не
вимагає розміщення в приймальній трубі вимірювальних перетворювачів, що ускладнюють проходження продукту. У
верстатах ЗМ-2 і БВ-2 для цього застосовуються електромеханічні автомати з
механічними вимірювальними перетворювачами системи автоматичного регулювання
продуктивності (живлення) у всіх верстатах механічного
типу.
Рисунок 2.2.2 - Фото верстата А1-БЗН
На якість
подрібнення у вальцьовому верстаті впливають наступні
фактори:
- технологічні властивості зерна;
- геометричні і
кінематичні параметри вальців;
- питоме
навантаження на вальці.
Серед
кінематичних і геометричних параметрів вальців найважливішими
є:
- міжвальцевий
зазор;
- нахил рифлей
вальців;
- щільність
нарізування рифлей;
- кутова і відносна швидкість обертання вальців.
Величина
міжвальцевого зазору при подрібненні різних продуктів коливається в межах 0,05
до 2 мм. Нахил рифлей знаходиться в межах від 4 до 140 і залежить від
характеристики продукту, що подрібнюється.Щільність нарізування рифлей на 1 см
поверхні вальців приймають від 4 до 12 у залежності від типу помелу і розміру
подрібнених часточок борошна.