2.2. Вальцьовий верстат А1-БЗН

Вальцьовий верстат А1-БЗН (рис. 2.2.1) за умовами використання аналогічний верстатові ЗМ-2. Основна відмінність його в тому, що подрібнювальні вальці, розташовані під кутом 30° до горизонту, що покращує умови для спрямування продукту в міжвальцевий простір, але збільшує розмір машини за шириною.

 

55555.png

Рисунок 2.2.1 – Схема вальцьового верстата А1-БЗН:

1 – боковина станини; 2 – бункер; 3 – щітки; 4 – механізми живлення; 5 – вимірювальний перетворювач системи привалу-відвалу; 6 – приймальна труба (циліндр); 7 – горловина; 8 – верхня середня траверса; 9 – задній валок (шнек, дозувальний валок, передавальний вал); 10 – передній валок (дозуючий, або розподільний); 11 – верхня передня панель; 12 – швидкообертовий валець; 13 – рукоятка ручного привалу і рівнобіжного зближення; 14 – шкребки-ножі для очищення вальців; 15 – штурвал механізму регулювання паралельності; 16 – повільнообертовий валець; 17 – нижня лицьова траверса.

 

У верстаті А1-БЗН привал-відвал вальців роблять пневматичною системою керування, що не вимагає розміщення в приймальній трубі вимірювальних перетворювачів, що ускладнюють проходження продукту. У верстатах ЗМ-2 і БВ-2 для цього застосовуються електромеханічні автомати з механічними вимірювальними перетворювачами системи автоматичного регулювання продуктивності (живлення) у всіх верстатах механічного типу.

 

image009.png

Рисунок 2.2.2 - Фото верстата А1-БЗН

 

На якість подрібнення у вальцьовому верстаті впливають наступні фактори:

- технологічні властивості зерна;

- геометричні і кінематичні параметри вальців;

- питоме навантаження на вальці.

Серед кінематичних і геометричних параметрів вальців найважливішими є:

- міжвальцевий зазор;

- нахил рифлей вальців;

- щільність нарізування рифлей;

- кутова і відносна швидкість обертання вальців.

Величина міжвальцевого зазору при подрібненні різних продуктів коливається в межах 0,05 до 2 мм. Нахил рифлей знаходиться в межах від 4 до 140 і залежить від характеристики продукту, що подрібнюється.Щільність нарізування рифлей на 1 см поверхні вальців приймають від 4 до 12 у залежності від типу помелу і розміру подрібнених часточок борошна.