До цього класу машин відносяться молоткові дробарки. Фізична сутність процесу
подрібнення зерна в молоткових дробарках полягає в поділі зерна на
окремі частини внаслідок удару, зламу і стирання між робочими органами машини.
Молоткові дробарки для подрібнювання зерна застосовуються на комбікормовому виробництві.
Рисунок 2.4.1- Фото дробарка молоткова МД5Х2С.
До подрібнювачів ударно-перетиральної дії відносяться кульові млини. Вони застосовуються в
основному для тонкого подрібнення зерна на борошно, що відбувається внаслідок удару і стирання
продукту між кулями, що наповняють корпус млина.
Схему, що характеризує принцип роботи кульового млина, зображено на рис.
6. При обертанні корпусу млина кулі піднімаються на певну висоту і притискуються
до корпусу відцентровою силою. Під час падіння куль матеріал, що міститься між
кулями, подрібнюється і стирається на порошок (борошно).
Застосовувані для подрібнення кулі виготовляють зі сталі, діабазу, порцеляни та інших матеріалів, що відрізняються
твердістю. Розмір куль залежить від розмірів матеріалу, що
подрібнюється.
Сталеві кулі мають діаметр 35...175 мм. Корпус млина заповнюють кулями
на 30...35% його об'єму.
Сировина надходить у млин через порожнисту цапфу 1. Подрібнений на борошно продукт виходить
самопливом через іншу порожнисту цапфу 2.
Рисунок 2.4.2 – Схема кульового млина:
1,2 − порожнисті цапфи; 3 – куля.
Розмелювальна машина А1-БВГ поєднує ударно-перетиральний вплив бил різної інтенсивності з процесом
просіювання. Ударний вплив бил у сукупності з тертям між частками об ситову
поверхню порушує зв'язок між оболонками й ендоспермом, сприяє здрібнюванню часток ендосперму. При
просіюванні через ситовий циліндр під дією відцентрових сил інерції, що виникають від обертання ротора, продукти здрібнювання розділяються на дві
фракції: східну, що містить відносно великі частки висівок, і прохідну з великим вмістом ендосперму.
Розмелювальна машина А1-БВГ. Основними робочими органами розмелювальної машини Al-БВГ (рис. 2.4.3) є
обертовий бильний ротор та ситовий напівциліндр. Вихідна суміш I через приймальний патрубок 1 надходить у приймальну камеру з
регульованими спареними клапанами 2, що направляють суміш у робочу зону.
Обертальні била ротора 3 підхоплюють продукт і відкидають його до
поверхні ситового напівциліндра 4. Борошниста суміш II відокремлюється від висівок, просіюється через сито і виводиться з машини
через конус. Завдяки відігнутим кінцям краю бил та їх нахилу
щодо осі вала східна фракція –
частки висівок ІІІ – просуваються в осьовому напрямку і виводяться через
випускний патрубок. За даними випробування розмелювальної машини, при зольності
вихідного продукту 6,09% зольність східної фракції складає 6,72%, а прохідної -
1,9%. Додатковий витяг борошна в межах 6...9%. Продуктивність розмелювальної
машини 0,9...1.6 т/год.
Рисунок 2.4.3 – Технологічна схема розмелювальної машини А1-БВГ:
1 – приймальний патрубок; 2 – клапани; 3 – бильний ротор; 4 – ситовий
напівциліндр; I – вихідна суміш; II – борошниста суміш; ІІІ – частки висівок.