2.3. Подрібнювачі ударно-відцентрової дії
Ентолейтор. Робочий орган ентолейтора РЗ-БЭР (рис.2.3.1) – ротор, що складається з двох плоских горизонтальних
дисків 2, з'єднаних між собою циліндричними втулками 3. Ротор встановлений у корпусі, виконаному у
формі равлика. Продукт після подрібнення у вальцьовому верстаті надходить у приймальний патрубок ентолейтора і попадає через отвір у верхньому
диску ротора в його робочу камеру. Під дією відцентрових сил інерції і
повітряного потоку продукти розмелу зерна рухаються від центра до периферії
ротора. Унаслідок багаторазових ударів по втулці і корпусу зернові продукти
додатково подрібнюються, а спресовані грудки руйнуються.
Рисунок 2.3.1 – Схема ентолейтора РЗ-БЭР:
1 – корпус; 2 – диски; 3 –
втулка; 4 – приймальний патрубок; 5 – кришка; 6 – випускний
патрубок;
І – вихідний продукт; ІІ – подрібнений продукт.
Подрібнений продукт виводиться через випускний патрубок 6 і надходить у продуктопровід. За даними
випробування ентолейтора, після вальцьового верстата отримано наступні технологічні показники:
витяг борошна склало 26,5 ± 0,6%. При зольності вихідного
продукту 0,53% зольність борошна 0,41 ± 0,01%.
До
ударно-відцентрових подрібнювачів відносяться і дискові дробарки. Їх застосовують в основному для дрібного
подрібнення зерна на борошно і крупи. У дисковій дробарці (рис. 2.3.2) продукт падає
між двома рифленими дисками. Один з цих дисків 1 нерухомий, інший, диск 2,
обертається на горизонтальному валу 3. Обертовий диск 2 за допомогою регулюючого
пристрою (на рисунку не показано) може переміщатися в горизонтальному напрямку,
що впливає на ступінь подрібнення. Колова швидкість диска при подрібненні зерна
становить 7 – 8 м/с.