9.МІЖГАЛУЗЕВІ ГОСПОДАРСЬКІ КОМПЛЕКСИ ТА РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ЇХ РОЗВИТКУ І РОЗМІЩЕННЯ
9.1.Міжгалузеві промислові комплекси як основа функціональної структури
народного господарства України
Народногосподарський
комплекс України відзначається складною структурою: галузевою, територіальною,
функціональною та організаційною.
Галузева
(компонентна) структура відображає співвідношення, зв’язки і пропорції між
групами галузей. Головними її компонентами є дві сфери – виробнича і
невиробнича.
Виробнича
сфера складається з окремих ланок (їх ще називають народногосподарськими
галузями). Зокрема, це промисловість (добувна й обробна), сільське господарство,
будівництво та ін. Сектори (ланки) виробничої сфери поділяють на галузі –
крупні і вузькі. Наприклад, промисловість складається з металургійної, хімічної,
машинобудівної, сільське господарство – з рослинництва і
тваринництва.
У невиробничій сфері виділяють п’ять ланок:апарат органів державного та
громадського управління;житлово-комунальне господарство і побутове обслуговування; охорона здоров’я, спорт, соціальне
забезпечення; освіта, культура, наука,
мистецтво; сфера фінансів, кредитування,
страхування.
Галузі можуть не тільки дробитися, але й об’єднуватися у великі
функціональні комплекси – важливі ланки функціональної структури виробництва –
міжгалузеві виробничі комплекси.
Міжгалузевий виробничий
комплекс – це сукупність декількох галузей, які виробляють взаємозамінну
продукцію (паливно-енергетичний), або послідовно переробляють певну вихідну
сировину, включаючи її добування (лісовиробничий, агропромисловий, будівельний),
або ж розв’язують важливу загальнодержавну економічну, соціальну чи іншу
проблему (військово-промисловий, рекреаційний, продовольчий комплекси).
Отже,
міжгалузеві виробничі комплекси – це система взаємопов’язаних галузей,
об’єднаних певною спільною функцією, узгоджений розвиток підприємств якої
забезпечує найбільший ефект. Найчастіше в народному господарстві виділяють такі
МВК: паливно-енергетичний, машинобудівний, хімічний, лісовий,
будівельно-індустріальний, агропромисловий, транспортний, рекреаційний
тощо.
Міжгалузевий комплекс
(МК) —
система економічно взаємопов'язаних галузей виробничої або невиробничої сфер.
Він формується внаслідок кооперації та інтеграції підприємств, організацій,
установ та галузей. У цьому разі міжгалузеве кооперування є формою планово
організованих зв'язків між підприємствами (установами), які входять до складу
галузей господарства виробничої та невиробничої сфер.
Разом з галузевою спеціалізацією міжгалузеве кооперування сприяє
підвищенню ефективності суспільного виробництва. У
широкому розумінні міжгалузеву кооперацію розглядають як взаємодію різних
галузей, діяльність яких спрямована на вирішення певних економічних, соціальних,
екологічних, науково-технічних проблем на державному чи регіональному рівнях.
Таке міжгалузеве кооперування полягає у спільному використанні
матеріально-технічних, трудових, інтелектуальних або фінансових ресурсів
кількома (як мінімум, двома) галузями з орієнтацією на досягнення певної мети. В
Україні міжгалузеве кооперування особливо поширене в паливно-енергетичній
галузі, машинобудуванні, агропромисловому виробництві та багатьох інших
галузях.
Міжгалузеве кооперування -
один з найважливіших чинників міжгалузевої інтеграції, зокрема формування
міжгалузевих комплексів.
Міжгалузевий регіональний комплекс -
сформоване територіальне поєднання взаємопов'язаних галузей і виробництв в
економічних районах, вузлах, центрах, завдяки якому може бути забезпечений
максимальний господарський ефект при найменших витратах. Досягнення таких
результатів можливе при найбільш раціональному підборі взаємопов'язаних галузей,
підприємств і виробництв, забезпеченні економічно ефективних пропорцій їх
розвитку, оптимальних розмірів підприємств з урахуванням загальнодержавних
інтересів та відповідно до місцевих природних і економіко-географічних
умов.
Міжгалузеві територіальні комплекси формуються в межах інтегральних
господарських (наприклад, АПК економічного району, штату, провінції, області,
краю, адміністративного району тощо). Вони поділяються на регіональні та
локальні. Регіональні комплекси формуються у відповідних регіонах
(республіка, економічний район, область). Локальні
комплекси - комплекси внутріобласних, низових районів, економічних
вузлів і центрів.
За визначенням О.І. Шаблій, міжгалузевий територіальний комплекс (МТК) –
це утворення, що формується як сукупність декількох взаємопов’язаних галузей (чи
їхніх сторін) матеріальної і (або) духовної сфер на певному рівні територіальної
спільності.МТК – це абстрактний об’єкт методологічного і територіального
дослідження. Із зміною умов господарювання змінилися і підходи до
трактування цього поняття і прикладне значення його дослідження. В умовах
централізованої планової економіки на основі МТК розв’язувалися завдання
раціонального підбору взаємопов’язаних галузей, підприємств і виробництв,
забезпечення пропорцій між ними, вибір оптимальних розмірів підприємств з
урахуванням загальнодержавних інтересів та відповідно до місцевих природних і
економіко-географічних умов. В сучасних ринкових умовах, коли підприємства та
установи недержавних форм власності стають усе більш поширеними і рішення про їх
функціонування приймаються власниками на підставі фактору конкуренції та
споживчого попиту, використання результатів дослідження МТК для окремих
підприємств є обмеженим.
Змінилися
підходи і до розуміння факторів формування МТК. Вважалося, що основними
чинниками утворення комплексів ї їх територіальної організації є певні види
ресурсів. А обґрунтовувати особливості розвитку МТК потрібно на основі поєднання
різних факторів. Однак зараз доведено, що не лише природні ресурси можуть
виступати стимулом для розвитку відповідного МТК. А передумови для його
створення можуть бути пов’язані із дією не комплексу факторів, а одного -
провідного.
Структуру,
яка сьогодні з виняткової поступово перетворюється на типову в розвинутих
країнах Європи, окремих районах США та Канади. Передусім, механізм формування
цієї структури характеризується переважанням одного фактора - споживацького. Навіть ті галузі,
що залежать від сировини -
максимально наближені до споживача, щоб швидко відреагувати новою продукцією на
зміну попиту (металургія, хімічна індустрія, енергетика, не кажучи вже про
харчову, легку промисловість чи сервіс. Головним суддею і вирішальним фактором
розміщення продуктивних сил стає споживач. Стосовно споживацького попиту, то він
настільки урізноманітнився і індивідуалізувався, що став визначати не лише, де
розміщувати підприємство, а й з якою інтенсивністю йому працювати.
Виробництво промислової продукції не є
сьогодні самоціллю, бо вона сама стає ланкою в більш важливому і складному
ланцюжку, який з’єднує виробництво і споживача.
Споживацький
ринок завдяки новітнім засобам комунікації незбагненно розширився територіально
і в той же час став більш персоніфікованим. Та й сама споживацька вартість, як
економічна категорія, потерпає докорінних змін. Головний наголос в ній робиться
не на задоволенні повсякденного попиту, а, отже, масовість, а на більш
вибагливий смак, який підкреслює індивідуальність, а, отже, престижність. Таким чином, для досягнення
високого рівня економічного розвитку зовсім не обов’язково мати на території
країни мінеральні ресурси (сировинний фактор), паливо чи енергію
(паливно-енергетичний фактор) і тим більше наближати промислові підприємства до
їх джерел.
Однак
низка положень концепції МТК не втратила актуальності і на сьогодні. На
сучасному етапі дослідження МТК потрібне для цільової спрямованості
планів-прогнозів територіального розвитку, визначення загальної концепції
розвитку регіону, яка включає науково-технічні, виробничо-економічні, соціальні,
природно-екологічні, організаційно-управлінські цілі.
Розвиток
міжгалузевих комплексів є характерним
і прогресивним регіональним економічним явищем. Формування МК
стає все характернішим процесом для сучасної територіальної організації
виробництва. Пізнання закономірностей формування міжгалузевих регіональних
комплексів (МРК) та
моделювання їх пов'язано з вивченням умов комплексоутворення, розробкою методики
дослідження структури і типізації комплексів, їхнім аналізом і визначенням
найбільш раціональних напрямів розвитку.
Розвиток
багатьох міжгалузевих комплексів базується на локальних природних ресурсах, що
зумовлюють регіональний характер початкових стадій їхнього формування. Це
комплекси, що розвиваються на базі переробки мінерально-сировинних і
паливно-енергетичних ресурсів, сільськогосподарського виробництва та різних
промислів. Вони відрізняються природними й економічними умовами формування,
розташуванням щодо джерел сировини, паливно-енергетичних ресурсів і місць
споживання готової продукції, виробничою спеціалізацією і структурою, рівнем
розвитку, особливостями територіальної організації та іншими
ознаками.
Слід
враховувати,
що в багатьох регіонах міжгалузеві комплекси сформувалися в умовах екстенсивного
розвитку. Це призвело до виникнення диспропорцій у співвідношенні розширення і
поновлення виробничих потужностей; збільшення споживання палива й
електроенергії; високого рівня концентрації виробництва, особливо у великих
містах, та розвитку інфраструктури; значних масштабів вилучення земельних
ресурсів із сільськогосподарського користування, підвищення забруднення
повітряного і водного басейнів. Виокремлення у складі регіону міжгалузевих комплексів посилює цільову
спрямованість програм-прогнозів, підвищення узгодженості дій усіх учасників
виконання одного комплексного завдання. Це
завдання може полягати як у досягненні заданого кінцевого
суспільно-господарського результату, так і у виробництві будь-якої продукції для
місцевих потреб.
Основними чинниками утворення комплексів і їх територіальної організації
є певні види ресурсів (вугілля, нафта, газ, залізна руда, ліс, енергетика,
трудові ресурси тощо). Стимулятором розвитку багатьох міжгалузевих комплексів є
локальні природні ресурси. Це комплекси, що розвиваються на базі
переробки мінерально-сировинних і паливно-енергетичних ресурсів,
сільськогосподарського виробництва та різних
промислів.
На базі використання мінерально-сировинних, сільськогосподарських,
лісних, рибопромислових та інших ресурсів формуються основні типи міжгалузевих
регіональних комплексів: мінерально-промислової, агропромислової, лісопромислової,
морепромислової орієнтації. Вони відрізняються природними та економічними
умовами формування, положенням відносно джерел сировини,
паливно-енергетичних ресурсів та місць споживання готової продукції, виробничою
спеціалізацією і структурою, рівнем розвитку, особливостями територіальної
організації та ін.
Виділення в адміністративній області міжгалузевих регіональних
комплексів потрібне для посилення цільової спрямованості програм-прогнозів,
узгодженості дій усіх учасників виконання одного комплексного завдання
(досягнення заданого кінцевого господарського результату чи виробництво
будь-якої продукції для місцевих потреб).
В залежності від характеру взаємного поєднання галузей та
внутрішньогалузевих зв'язків виділяють прості та складні комплекси . Якщо галузі розвиваються
відособлено, не мають між собою тісних виробничих зв'язків, але розміщені в
одному районі, то вони можуть використовувати для виробничих потреб трудові
ресурси, енергетичну базу, транспорт, комунікації. Вже той факт, що різні
виробництва знаходяться в одному районі, до певної міри вказує на те, що вони
мають певний вплив на характер комплексоутворення. Таке поєднання підприємств
називають простим комплексом. Воно
передбачає певні спільні обслуговуючі виробництва, зокрема виробничу і
соціально-побутову інфраструктуру (будівельна база, транспорт, енергетика,
водопостачання, ремонтні база, складське господарство, житлово-комунальне
господарство, сферу послуг). Прості
комплекси можуть поступово трансформуватися у складні утворення за умови розвитку
нових підприємств, що виникають в результаті комбінування і територіального
зближення кооперованих виробництв. Особливо сприятливі умови для
комплексоутворення створюються при послідовній обробці сировини і
напівфабрикатів в стадіях виробничого процесу та виробничих відходів. У таких
випадках поглиблюється комплексність і формуються нові галузі
спеціалізації, зазнає
певних змін виробнича і територіальна структура.
Визначились
два основних підходи до виділення міжгалузевих комплексів: цільовий і
технологічний.
При цільовому підході міжгалузевий комплекс розглядається як група галузей (підгалузей)
господарського комплексу або окремих виробництв, які поєднані однією
програмою і єдиною метою розвитку. В
міжгалузевий комплекс у цьому разі включаються галузі, пов'язані між собою
реалізацією будь-якої господарської цілі, а також структурні підрозділи
виробничої та невиробничої сфер, які потрібні для досягнення поставленої
мети. Недолік такого підходу виявляється в непостійності та нестійкості
галузевого складу через вузьку спеціалізацію комплексів та різночасову
реалізацію господарських цілей.
Технологічний підхід передбачає групування галузей, які пов'язані між собою послідовністю
переробки і використання загального вихідного матеріалу та однаковим
призначенням продукції. За
такого підходу комплекс включає в себе весь виробничо-технологічний цикл (від
видобутку природних ресурсів до отримання кінцевого продукту).
За вироблюваною продукцією та функціями підприємства і організації, що
входять до міжгалузевих регіональних комплексів, поділяються на три
групи:
1) безпосередньо зайняті випуском
проміжної і кінцевої продукції регіону і є галузями спеціалізації
комплексу,
2) виробляють для галузей першої
групи сировину, напівфабрикати, устаткування і є комплексоутворювальними
галузями цього комплексу;
3) забезпечують нормальну діяльність перших двох груп
галузей.
Використання міжгалузевих комплексів регіону як об'єктів територіального
управління сприяє більш ефективному поєднанню загальногосподарських та
регіональних інтересів у розвитку суспільного виробництва, більш глибокому
науковому обґрунтуванню прогнозів і розробці на цій основі довгострокової
концепції розвитку суспільного господарства регіону.
Міжгалузевий комплекс об'єднує економічно взаємопов'язані галузі
виробничої та (або) невиробничої сфер. Формується внаслідок кооперації та
інтеграції підприємств, організацій, установ і галузей. Міжгалузеві комплекси
розрізняються за характером зв'язків між галузями:
1)підприємства пов'язані послідовною та паралельною переробкою певного
типу сировини
(агропромисловий, лісопромисловий);
2) зв'язки між
підприємствами виникають на основі виробництва взаємозамінної продукції
(паливно-енергетичний комплекс, транспортний комплекс);
3) сукупність галузей,
діяльність підприємств яких спрямована на розв'язання певної проблеми
(продовольчий комплекс).
Ядро міжгалузевого комплексу представлене галузями, підприємства яких
здійснюють його головні економічні та соціальні функції. Міжгалузеві комплекси
формуються на базі енерговиробничих циклів. Це типова, існуюча сукупність
виробничих процесів, що виникають взаємозумовлено довкола основного процесу для
даного різновиду енергії та сировини.
На
думку В. Рудашевського, є три типи МК залежно від набору виконуваних ними
функцій:
1. Монопродуктові,
що орієнтуються на випуск одного основного кінцевого
виробу.
2. Субпродуктові,
у яких випуск головної продукції супроводжується виробництвом
супутньої.
3. Поліпродуктові, які,
враховуючи потребу комплексного освоєння території та її природних ресурсів,
зустрічаються найчастіше. Вони виробляють декілька самостійних різновидів
продукції.
Залежно від територіальних масштабів міжгалузеві комплекси поділяють на
міждержавні, господарські й територіальні. Міждержавні міжгалузеві комплекси
розвиваються на основі інтеграції кількох міжгалузевих комплексів декількох
держав (паливно-енергетичний комплекс). Господарські комплекси складаються і
функціонують у структурі господарства країни.
До найважливіших із них належать:
1) паливно-енергетичний;
2) металургійний;
3) машинобудівний;
4) хімічний;
5) лісопромисловий;
6) будівельний;
7) соціальний;
8) агропромисловий;
9)
транспортний.
Основні
риси міжгалузевих комплексів наступні:
-
МТК є багатогалузевими;
-
галузі у МТК поєднуються різними типами зв’язків. Між галузями встановлюються
кількісні пропорції;
-
МТК властива цілісність, які відображає системні поєднання міжгалузевих
поєднань, а саме: взаємокоординовану і субординовану роботу всіх галузей як
єдиного цілого, високу їх продуктивність і низьку собівартість кінцевого
продукту. Ці ознаки відсутні в окремих складових
елементах-галузях;
-
функціональним ядром комплексів є галузі різного рівня: сектори національного
господарства (наприклад, сільське господарство і промисловість в
агропромисловому комплексі), великі галузі у промисловості;
-
МТК формуються на територіях певного рангу (економічних та
адміністративно-територіальних областях, районах);
-
функціонально усі галузі того чи іншого комплексу націлені на ефективне
задоволення певних потреб суспільства. Від таких потреб, тобто з кінця,
формується комплекс. Зараз ці потреби встановлюються як було сказано вище на
основі вивчення споживчого попиту.
Основними
первісними ланками міжгалузевих комплексів є підприємства і установи.
Дослідження територіальної організації міжгалузевих комплексів дає
можливість встановити ступінь освоєння території, відповідність спеціалізації
наявним природним ресурсам, вивчити роль і значення кожного з них в системі
ТПП.
В умовах ринкової економіки створюються
нові форми об’єднань підприємств – концерни, асоціації, консорціуми, акціонерні
товариства, союзи та інші спільні підприємства галузевого чи міжгалузевого
характеру, регіональні чи міжрегіональні.
9.2.Територіальна та функціонально-компонентна структура міжгалузевих
комплексів
На
вищому рівні управління міжгалузевими комплексами (МК)
здійснюється відповідними міністерствами, комітетами тощо. Основними формами
управлінської організації міжгалузевих комплексів на низовому рівні є виробничі
та науково-виробничі об'єднання, промислові та агрокомбінати, агроторговельні
підприємства, лісокомбінати тощо. Такі об'єднання в Україні
забезпечують більше ніж половину обсягу всієї промислової
продукції.
Це комплекси, що
розвиваються на базі переробки мінерально-сировинних і паливно-енергетичних
ресурсів, сільськогосподарського
виробництва та різних промислів. Вони відрізняються: природними й економічними
умовами формування; розташуванням щодо джерел сировини, паливно-енергетичних
ресурсів і місць споживання готової продукції; виробничою спеціалізацією і
структурою; рівнем розвитку;особливостями територіальної організації та іншими
ознаками.
Оскільки
МТК – територіальне утворення, то важливою ознакою МТК є їх територіальна
структура. У ній відображаються різні форми просторових формувань – міжгалузеві
пункти, центри, вузли, райони, зони:
1.Міжгалузевий
пункт включає одне провідне підприємство (установу) – інтегратор. У
цю первинну таксономічну одиницю територіальної структури міжгалузевих
комплексів включають прилеглу сировинну зону або невеликі заводи-суміжники
одного населеного пункту (машинобудівний пункт). Промисловий (агропромисловий) пункт -
поселення разом з промисловим підприємством, яке виникло при ньому (наприклад,
селище міського типу, населення якого працює на електростанції, хутір з
лісопильним підприємством).
2.
Міжгалузевий
центр – місце (як правило, поселення), в якому як правило
розташовуються два і більше підприємств-інтеграторів, не зв’язаних між
собою.
3.
Міжгалузевий
вузол – це компактна господарська територія, на котрій розміщена
група взаємопов’язаних підприємств певного МТК, об’єднаних тісними виробничими
чи іншими контактами, єдністю економіко-географічного положення, системою (або
одним) населеним пунктом, спільною сировинною або енергетичною базами. Це зосередження на обмеженій
території (рангу територіально-господарського підрайону, міської агломерації)
виробничо-технологічного територіального поєднання підприємств, що склалося
історично або формується й на даний час.
В
Україні розвиваються понад 70 промислових вузлів. Найбільшими є
Донецько-макіївський, Київський, Запорізький, Харківський,
Дніпропетровсько-Дніпродзержинський вузли.
4. Міжгалузевий
район – відносно велика територіальна частина господарства країни, що
містить пункти, центри, вузли і характеризується всеукраїнською та міжнародною
спеціалізацією, а також глибокими зв’язками комплексування. Це інтегральний
район з переважаючим значенням промислового виробництва як головної галузі
виробничої спеціалізації (Донбас, Придніпров'я та ін.).
5.
Міжгалузеві
зони - поєднують у собі всі вище перераховані компоненти. Її поясне
простягання часто зумовлюється дією закону зональності, котрий особливо впливає
на розміщення лісових ресурсів та спеціалізацію сільського господарства.
Галузеву
структуру міжгалузевого комплексу можна розглядати на підставі концепції
функціонально-компонентної структури комплексів. Зокрема Е. Алаєв виділяє:
- галузі спеціалізації, які визначають
місце району у територіальному поділі праці і беруть участь у міжрайонному
обміні продукцією чи послугами;
-допоміжні
галузі забезпечують напівфабрикатами, виробничими послугами, головними засобами,
в тому числі будівництвом галузі першої групи;
-
обслуговуючі галузі забезпечують населення регіону, а також суспільне
невиробниче споживання продуктами і послугами.
Цей
поділ досить умовний, оскільки ті ж обслуговуючі галузі можуть давати дешеву
продукцію (послуги) для позарайонного споживання, отже, можуть бути галузями
спеціалізації.
Ще
один підхід до функціонально-компонентної структури – підхід ієрархії
розшарування. Він передбачає виділення інфраструктури і ультраструктури, роль
яких у функціонуванні комплексів різна.
Інфраструктура - це поєднання діючих споруд, будинків,
інженерних комунікаційних мереж і систем, які прямо не належать до виробництва,
але необхідні для виробництва матеріальних благ (виробнича інфраструктура –
транспорт, зв’язок, мережі водо- і енергопостачання, будівельні організації та
ін.) і забезпечення повсякденної життєдіяльності населення (соціальна
інфраструктура – заклади побутового обслуговування, освіти, охорони здоров’я,
культури тощо). Часто в поняття інфраструктури включають галузевий зміст:
це допоміжні й обслуговуючі галузі загального призначення.
Ультраструктура – це поєднання галузей, галузевих і
міжгалузевих комплексів, які безпосередньо належать до виробництва матеріальних
благ та інформаційного продукту. Виробництво інформаційного продукту дуже
важливе в період інформатизації суспільства, й особливо виробничої сфери.
Дослідження структури міжгалузевих
комплексів і визначення їхніх типів дає змогу складати територіальну модель
районного виробничого комплексу. За допомогою цієї моделі можна врахувати й
оцінити ефект територіальної концентрації,
комбінування і кооперування виробництв різних міжгалузевих
комплексів, ефект
внутрішньовузлових і внутрішньорайонних зв'язків з урахуванням зон сировинних
ресурсів і збуту готової продукції,
визначити обмеження, що зумовлені локальними ресурсами, врахувати суміжні
витрати капіталовкладень,
розрахувати економічний ефект від взаємодії суміжних
виробництв).
Аналіз комплексів має виходити з необхідності забезпечення високого
рівня ефективності виробництва та інвестицій за рахунок внутрішньорегіональних
чинників. Вивчення
міжгалузевих комплексів здійснюється в таких напрямах: аналіз структури і
пропорційності в поєднанні виробництв, визначення раціонального рівня їхнього
розвитку і територіальної концентрації, аналіз промислово-територіальних
зв'язків, установлення оптимальних зон, визначення економічно обгрунтованих зон
збуту і споживання готової продукції, обґрунтування перспектив розвитку і
напрямів ефективного використання капітальних вкладень. Вивчення пропорційності дає можливість установити ступінь освоєння
території регіону, відповідність існуючої спеціалізації комплексу наявним
природним умовам, визначити необхідні зміни в перспективі та виявити роль
кожного з них у системі територіального поділу праці.
Встановлення
технологічної взаємодії міжгалузевих комплексів сприяє поглибленому дослідженню
проблеми перспективного регіонального розвитку.
Закономірності
комплексоутворення мають об'єктивний характер і діють на різних етапах розвитку
суспільства по-різному, виходячи з соціально-економічних умов, перш за все рівня
розвитку продуктивних сил і науково-технічного прогресу.
9.3.Форми суспільної організації
виробництва
На різногалузевих підприємствах під впливом науково-технічного
прогресу відбуваються складні й суперечливі процеси дальшого усуспільнення
й суспільного поділу праці. Ці
процеси виявляються в еволюційному розвитку низки суспільних форм
організації виробництва.
В усьому світі спостерігається стала тенденція підприємств різних форм
організації виробництва до об'єднання.
Серед них провідна роль належить концентрації виробництва, на засаді
якої створюються й розвиваються інші форми його організації -
деконцентрація, спеціалізація, конверсія, кооперування, комбінування і
диверсифікація, кожна з яких має свої об'єктні види та показники рівня
розвитку.
Концентрація — це зосередження виробництва на великих підприємствах (виробнича
концентрація) та зосередження підприємств однієї галузі на обмеженій території
(територіальна концентрація виробництва). Зростання концентрації виробництва
відбувається за рахунок розширення діючих підприємств, будівництва нових великих
підприємств або об'єднання декількох малих. Концентрація - це процес
зосередження виробництва, робочої сили, засобів праці на великих підприємствах,
тобто процес усуспільнення виробництва через збільшення обсягів випуску
продукції.
У
сучасних умовах процес концентрації промислового виробництва є не просто
збільшенням кількості основних фондів. Йому притаманна докорінна зміна техніки
на базі НТП, зосередження її на великих підприємствах. На розвиток концентрації
виробництва впливають такі чинники, як зростання потреби в окремих видах
продукції, технічний прогрес у промисловості.
Економічний ефект при цій формі організації виробництва забезпечується
за рахунок зменшення затрат на одиницю продукції, збільшення фінансових
можливостей для модернізації підприємства.
Концентрація виробництва на підприємстві можна досягається збільшенням
кількості машин, устаткування, технологічних ліній попереднього технічного
рівня; застосуванням машин і устаткування зі збільшеною одиничною потужністю;
одночасним збільшенням машин (устаткування) як попереднього технічного рівня,
так і сучасного. Тому у господарській практиці виокремлюють три основні види
концентрації:
1.Агрегатну - збільшення одиничної потужності або продуктивності
технологічних установок, агрегатів, устаткування;
2.Технологічну - укрупнення
виробничих одиниць (цехів, відділів, виробництв) підприємства;
3.Заводську
(фабричну) - процес збільшення розміру самостійних підприємств (заводів, фабрик,
комбінатів, виробничих та інших об'єднань), що здійснюється на засаді агрегатної
та технологічної концентрації виробництва.
Розрізняють абсолютний і відносний рівні концентрації виробництва.
Перший
характеризується середнім розміром підприємств тієї чи іншої галузі народного
господарства, другий - часткою великих підприємств за певним
показником.
Створення і функціонування надміру великих
підприємств є часто недоцільним не лише з економічних, а й з екологічних та
соціальних міркувань; воно призводить до посилення монополізму і через це
заважає розвитку конкуренції продуцентів на світовому й національному
ринках. Тому в період переходу до ринкових відносин між виробниками і
споживачами більш важливим стає зворотний процес - деконцентрація
виробництва. Такий процес повинен здійснюватись завдяки утворенню
широкої мережі малих та середніх підприємств і поділу існуючих великих
підприємств. Світовий досвід свідчить про те, що малі підприємства (фірми) є
технічно (технологічно) передовими, спеціалізованими, мобільними та
економічно ефективними виробництвами, які домінують передовсім у
науково-виробничій сфері діяльності.
Спеціалізація виробництва - це процес зосередження випуску певних
видів продукції в окремих галузях промисловості, на окремих підприємствах та в
їх підрозділах, тобто це процес виробництва однорідної продукції або виконання
окремих технологічних операцій на підприємствах, в об'єднаннях або галузях.
В основі спеціалізації лежить поділ праці. Адже суть будь-якого поділу
праці полягає в спеціалізації виробника на випуск будь-якої продукції в обсягах,
що перевищують його власну потребу, при одночасній відмові від виробництва іншої
(також необхідної даному виробнику) продукції. Заведено виокремлювати кілька її
об'єктних видів.
До предметно спеціалізованих відносять підприємства, що випускають
кінцеву, готову до споживання продукцію (тракторний завод, взуттєва чи
кондитерська фабрика тощо);
подетально спеціалізованих - підприємства з
виготовлення окремих деталей (редукторів, гумотехнічних виробів, інтегральних
схем тощо) та агрегатів і вузлів для комплектування готової продукції
(двигуни, електроустаткування, будівельні конструкції);
технологічно
(стадійна) спеціалізованих - самостійні виробництва з виконання окремих
стадій технологічного процесу (ливарні, ковальсько-штампувальні, складальні
заводи в машинобудуванні, прядильні та чаєрозважувальні фабрики у легкій і
харчовій промисловості тощо);
функціонально спеціалізованих - ремонтні
заводи, підприємства із виготовлення стандартної тари, машиносервісні
організації.
Спеціалізація підприємств є важливою
передумовою неухильного підвищення ефективності їхньої господарської діяльності.
Основні переваги спеціалізації: створення
передумов для механізації та автоматизації виробництва; вища якість продукції;
більше можливостей для застосування продуктивної техніки і технології та
ефективного їх використання; досягається зменшення витрат на виробництво
продукції за рахунок вищого рівня механізації та автоматизації праці,
застосування кваліфікованішої робочої сили; зумовлюється необхідність
об'єктивного розвитку стандартизації та сертифікації
виробництва.
Кооперування – це тривалі виробничі взаємозв'язки
підприємств, що спільно виготовляють кінцевий продукт. Кооперування є формою
виробничих зв'язків між підприємствами, що спільно виготовляють певний вид
кінцевої продукції. Воно органічно зв'язане зрозвитком спеціалізації
виробництва, характеризується відносною сталістю та стійкістю зв'язків між
продуцентами, необхідністю дотримання підприємствами-суміжниками
відповідних техніко-технологічних вимог головних підприємств з випуску готових
до споживання виробів. Основна умова кооперування - широка мережа
подетально і технологічно спеціалізованих та організаційно відокремлених
виробництв.
Кооперування органічно зв'язане з
розвитком спеціалізації виробництва, характеризується відносною сталістю та
стійкістю зв'язків між продуцентами, необхідністю дотримання
підприємствами-суміжниками відповідних техніко-технологічних вимог головних
підприємств з випуску готових до споживання виробів.
За формами спеціалізації у промисловості
розрізняють три форми кооперування:
1.подетальну (кілька спеціалізованих підприємств постачають
головному заводу вузли та деталі для подальшого збирання та випуску готової
продукції);
2. предметну (спеціалізовані підприємства постачають певні вироби
головним заводам, що збирають та випускають готову
продукцію);
3.
технологічну (спеціалізовані підприємства постачають головним заводам
напівфабрикати власного виготовлення).
Кооперування буває внутрішньогалузеве,
якщо кооперативні поставки здійснюються між підприємствами однієї галузі, й
міжгалузеве.
У
територіальному розумінні кооперування поділяється на внутрішньорайонне й
міжрайонне. Внутрішньорайонне кооперування, особливо якщо воно сполучається з
міжгалузевим, є основою формування регіональних територіально-виробничих
комплексів. Нарешті, важливою формою є міжнародне кооперування. Воно
розповсюдилося завдяки транснаціональним корпораціям і створенню регіональних
економічних спільнот.
Комбінування - це процес органічного поєднання в
одному підприємстві (комбінаті) багатьох виробництв, що належать до різних
галузей промисловості чи народного господарства в цілому.
До характерних ознак комбінованого
підприємства (комбінату) належать об'єднання різнорідних виробництв,
пропорційність різнорідних виробництв, техніко-економічна та організаційна
єдність виробництва, єдине енергетичне господарство, спільні допоміжні та
обслуговуючі виробництва. Комбінати відрізняються кількома характерними
ознаками: виробничо-технологічною, економічною й територіальною єдністю; єдністю
сировинної, паливно-енергетичної і транспортної бази, а також системи
управління. Найважливішими є виробничо-технологічна та економічна єдність, що
означає пропорційність потужностей і обсягу випуску відповідних видів продукції,
узгодженість виробництва в часі. Виробництва в складі комбінатів є технологічно
та організаційно взаємозв'язаними настільки тісно, що кожне з них не може
функціонувати самостійно, хоч і має чітку виробничу
спеціалізацію.
Розрізняють
три основні форми комбінування:
1. На основі поєднання послідовних стадій
переробки вихідної сировини (поєднуються різні, але споріднені стадії переробки
сировини) - характерне для хімічної і текстильної промисловості, а також чорної
металургії;
2. На основі використання відходів виробництва - поширене у
деревообробній, харчовій та хімічній галузях промисловості;
3. На основі
комплексної переробки сировини (наявність кількох напрямів переробки вихідної
сировини) - поширене в галузях переробки органічної сировини: нафти, газу,
торфу, вугілля.
Сучасні
комбінати можуть поєднувати дві або навіть три форми комбінування. Наприклад, на
комбінаті чорної металургії послідовна обробка руди супроводжується переробкою
відхідних коксових газів; у кольоровій металургії - комплексне використання руди,
послідовна обробка її компонентів та утилізація сірчистих газів.
З позицій економіки комбінування є однією
з найпрогресивніших форм концентрації і організації виробництва, оскільки сприяє
якнайповнішому використанню всіх ресурсів підприємства, а саме: розширенню
сировинної бази промисловості; зменшенню матеріаломісткості продукції за рахунок
комплексного використання сировини, відходів виробництва і безперервності
технологічного процесу; зниженню транспортних видатків; ефективнішому
використанню основних виробничих фондів і потужностей підприємства; скороченню
тривалості виробничого циклу; зменшенню інвестицій на розвиток добувних галузей
промисловості; зменшенню виробничих відходів і тим самим позитивному впливу на
навколишнє природне середовище, оперативності управління. Воно особливо
ефективне у галузях, де перероблюється велика кількість сировини. Найтиповішим
прикладом є комбінат у металургії, де здійснюються послідовні операції:
виробництво чавуну, потім сталі й, нарешті, прокату.
Найхарактерніше
комбінування для металургійного, хіміко-індустріального та лісовиробничого
комплексів. На підприємствах металургійної, хімічної, нафтохімічної і
деревообробної промисловості комбінування стало основною формою суспільної
організації виробництва. Частка продукції комбінатів сягає 65-90% загального
обсягу виробництва в названих галузях.
Конверсія як форма організації виробництва
характеризує істотне (іноді повне) перепрофілювання частини або всього
виробничого потенціалу
підприємства на виробництво іншої продукції під
впливом докорінної зміни ринкового середовища або глобальних чинників
розвитку економіки.
Процеси конверсії здійснюються за загальнонаціональними програмами, які
розроблює і затверджує найвище керівництво країни. У конверсійних
програмах України існують такі загальні пріоритети: розробка устаткування для
виробництва продуктів харчування; створення медичної та іншої техніки для
охорони здоров'я; виготовлення товарів масового споживання. При цьому
передбачається організувати виробництво також інших видів цивільної продукції з
урахуванням потреби в ній та реальних можливостей комплексу.
За
сучасних умов в Україні йдеться передовсім про необхідність прискореного
перепрофілювання підприємств військово-промислового комплексу у зв'язку з різким
скороченням народногосподарської потреби в його продукції. Конверсія підприємств
цього комплексу має здійснюватись за національними програмами (в Україні таких
програм розроблено понад 500).
Диверсифікація
означає одночасний розвиток різних, невзаємопов'язаних видів виробництв,
розширення номенклатури та асортименту вироблюваноїпродукції в межах одного
підприємства. Диверсифікація відображує процес розширення підприємницької
діяльності. Підприємство використовує власні нагромадження не тільки для
підтримки і розвитку свого основного бізнесу, а й для освоєння нових видів
продукції, створення нових виробництв. У результаті диверсифікації виробництва
перетворюються на складні багатоцільові комплекси, що випускають продукцію або
надають послуги різного призначення і характеру. Диверсифікованим вважається
підприємство, на якому понад 30 % загального обсягу продажу - це товари й
послуги, не пов'язані з його основною діяльністю.
Диверсифікація будь-якого виробництва є
однією з поширених форм його організації за умов розвиненої ринкової економіки і
гострої конкуренції продуцентів на ринку. Сутність диверсифікації полягає
в одночасному розвитку багатьох технологічно не зв'язаних між собою видів
виробництва, у значному розширенні номенклатури та асортименту виробів, що їх
виготовляє підприємство. Вочевидь диверсифікацію можна вважати своєрідним видом
стратегії маркетингу того чи того підприємства, стратегії, спрямованої на
розширення сфер діяльності на ринку нових продуктів, виготовлення яких не
зв'язане з основним виробництвом.
У
сучасних умовах диверсифікація виробництва на підприємствах є актуальною, і цей
процес має тенденцію до розширення. Це пов'язано з намаганням господарюючих
суб'єктів, насамперед виробничих підприємств, підтримувати фінансову
стабільність, маневруючи матеріальними і людськими ресурсами. Така господарська
діяльність підприємства дає йому можливість ліпше маневрувати своїми
матеріальними й людськими ресурсами, істотно зменшувати економічний ризик,
зв'язаний з виробництвом і реалізацією на ринку нових видів власної продукції,
підтримувати на належному рівні свою фінансову стабільність.
Узагальнюючи вище наведене, робимо
висновок, щр рівень розвитку продуктивних сил і
виробничих відносин суспільства характеризується ступенем розвитку розподілу
праці і його усуспільнення.
ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ:
1.Визначте особливості та фактори формування господарства.
2. Якими основними
рисами характеризується господарство України?
3.Охарактеризуйте галузеву
структуру народного господарства держави.
4. Міжгалузеві народногосподарські комплекси України, їх
суть.
5. Які особливості формування територіально-виробничих
комплексів?
6. Проаналізуйте динаміку основних макроекономічних показників
господарського розвитку.
7.Що таке міжгалузевий
комплекс?
8. Які основні типи МК виділяють в господарському комплексі
України?
9.Що розуміють під виробничою та територіально ознаками формування
МК?
10. Охарактеризуйте основні форми комбінування.