2.2. Калібрування зерна лущенням

Калібрування - це розподіл зерна на фракції. Процес відбувається в кілька етапів:

- для подібних за розміром зерен можна більш точно підібрати робочий зазор у лущильних машинах, що підвищує ефективність лущення;

- в окремих випадках забезпечується поділ суміші лущених  та нелущених зерен після лущення;

- з каліброваного зерна можна більш ретельно виділити домішки.

Для калібрування зерна використовують крупо сортувальні машини та просіювачі. Перевагою крупосортувальників є висока точність калібрування, а недоліком - низька продуктивність.

Просіювачі А1-БРУ мають чотири технологічні схеми: для калібрування зерна застосовують найчастіше просіювачі з 1-ою та 2-ою технологічними схемами. Перевага просіювачів полягає у їх високій продуктивності, можливості регулювання кінематичних параметрів (ексцентриситету і частоти коливань), що підвищує ефективність сортування.

При переробці вівса в крупу можна калібрувати зерна по довжині в трієрах для наступного поділу суміші лущених та нелущених зерен.

700.png

 Рисунок 2.2.1 - Сепаратор АСМ-30.