2.2. Калібрування зерна лущенням
Калібрування -
це розподіл зерна на фракції. Процес відбувається в кілька
етапів:
- для подібних
за розміром зерен можна більш точно підібрати робочий зазор у лущильних машинах,
що підвищує ефективність лущення;
- в окремих
випадках забезпечується поділ суміші лущених
та нелущених зерен після лущення;
- з
каліброваного зерна можна більш ретельно виділити домішки.
Для калібрування
зерна використовують крупо сортувальні машини та просіювачі. Перевагою
крупосортувальників є висока точність калібрування, а недоліком - низька продуктивність.
Просіювачі
А1-БРУ мають чотири технологічні схеми: для калібрування зерна застосовують
найчастіше просіювачі з 1-ою та 2-ою технологічними схемами. Перевага
просіювачів полягає у їх високій продуктивності, можливості регулювання
кінематичних параметрів (ексцентриситету і частоти коливань), що підвищує
ефективність сортування.
При переробці вівса в крупу можна калібрувати зерна по довжині в трієрах для наступного поділу суміші лущених та нелущених зерен.
Рисунок 2.2.1 - Сепаратор
АСМ-30.