4. Шліфування, полірування та подрібнення ядра круп'яних культур. Сортування і контроль круп'яної продукції і відходів

Ядро, отримане після лущення, піддається подальшій обробці:

- шліфуванню (відокремлюються з поверхні ядра плодові і насінні оболонки, зародки);

- поліруванню (поліпшується зовнішній вигляд крупи);

- округленню форми і сортуванню на фракції по однорідності.

Для шліфування і полірування ячменя при виробництві перлової крупи використовують лущильно-шліфовальну машину А1 - ЗНШ - 3.

Для шліфування рису застосовують шліфувальну машину А1 - БШМ - 2,5 (рис. 4.1). Машина складається з двох шліфувальних секцій, розміщених на одній рамі. Кожна секція має шнековий живильник, приймальний і вивантажувальний патрубки, ситовий і шліфувальний барабани.

image040.png

Рисунок 4.1 - Шліфувальна машина А1 - БШМ - 2,5:

1,7 - стінки; 2 - бункер; 3 - випускний патрубок; 4 - рама; 5 - крильчатка; 6 - розвантажувач; 8 - шліфувальний барабан; 9 - ситовий барабан; 10 - шнековий живильник; 11,17 - заслінки; 12 - приймальний патрубок; 13 - огородження; 14 - дверцята; 15, 19 - шліфувальні секції; 16 - відкидна кришка; 18 - живильники;  20 - електродвигуни.

 

 Рисова крупа через шнековий живильник подається в робочу секцію, де піддається шліфуванню між шліфувальним і ситовим барабанами, що обертаються. Мучка при цьому через сито просипається в бункер і виводиться з машини. Шліфована крупа через вивантажувальний патрубок також виводиться з машини.