1. Загальні відомості. Підготовка зерна до лущення

Одна з основних технологічних операцій на круп'яних заводах - лущення, тобто зняття квіткових оболонок із зерна, ячменя, рису, вівса і проса, плодових оболонок із зерна гречки і пшениці, а також насінних оболонок з гороху. У залежності від міцності зв'язків квіткових, плодових чи насінних оболонок з ядром, зернові культури можна розділити на дві групи.

До першої відносяться культури, у яких оболонки не зрослися з ядром (гречка, просо, рис і овес), до другої - культури, у яких оболонки зрослись з ядром (ячмінь, пшениця, кукурудза й ін.)

Для лущення зерна кожної групи потрібна різна тривалість і  інтенсивність впливу робочих органів машин. Лущення проса і гречки можливе, наприклад, при короткочасному впливі на них робочих органів машини, для лущення вівса і рису потрібен більш інтенсивний вплив, а для ячменя потрібен тривалий і інтенсивний вплив робочих органів.

Асортимент круп'яних продуктів дуже різноманітний, що визначається використанням різних за технологічними властивостями зерновими культур, а також застосуванням різних способів і засобів механізації механічної і гідротермічної обробки.

У залежності від способу виробництва круп'яну промисловість можна розділити на чотири групи:

1. Крупи недроблені (з цілого ядра) - пшоно, рис, (шліфований, полірований), вівсянка не дроблена, горох та ін.

2.  Крупи дроблені шліфовані - перлова, ячна, кукурудзяна та ін.

3.  Крупи дроблені - ячна, пшенична, вівсяна, кукурудзяна та ін.

4.  Пластівці (типу Геркулес) - вівсяні, кукурудзяні, тощо, продукт подальшої переробки різних видів круп.

З ядра чи крупи також можуть виробляти або повітряні зерна (повітряний рис, повітряна кукурудза), або борошно для дитячого харчування.

Однією з найважливіших задач при підготовці круп'яних культур до лущення є очищення зерна від сторонніх домішок, його гідротермічне оброблення і сортування (калібрування) зерна на фракції. Від ефективності і якості підготовки зерна до лущення істотно залежить вихід і якість крупи, техніко-економічні показники роботи підприємства.

З огляду на широке розходження технологічних властивостей круп'яного зерна різних культур і зміст у зерновій масі домішок, кожну культуру підготовляють до лущення по індивідуальній технологічній схемі. Однак усі круп'яні культури проходять в основному загальні технологічні операції підготовки до лущення (рис. 1).

image002.gif

Рисунок 1 - Схема підготовки зерна до лущення.