1. Загальні відомості. Підготовка зерна до лущення
Одна з основних
технологічних операцій на круп'яних заводах - лущення, тобто зняття квіткових оболонок із зерна,
ячменя, рису, вівса і проса, плодових оболонок із зерна гречки і пшениці, а також насінних оболонок з гороху. У залежності від міцності зв'язків квіткових,
плодових чи насінних оболонок з ядром, зернові культури можна розділити на дві
групи.
До першої
відносяться культури, у яких оболонки не зрослися з ядром (гречка, просо, рис і
овес), до другої - культури, у яких оболонки зрослись з ядром (ячмінь,
пшениця, кукурудза й ін.)
Для лущення
зерна кожної групи потрібна різна тривалість і інтенсивність впливу робочих органів
машин. Лущення проса і гречки можливе, наприклад, при короткочасному впливі на
них робочих органів машини, для лущення вівса і рису потрібен більш інтенсивний
вплив, а для ячменя потрібен тривалий і інтенсивний вплив робочих
органів.
Асортимент
круп'яних продуктів дуже різноманітний, що визначається використанням різних за
технологічними властивостями зерновими культур, а також застосуванням різних
способів і засобів механізації механічної і гідротермічної
обробки.
У залежності від
способу виробництва круп'яну промисловість можна розділити на чотири
групи:
1. Крупи недроблені (з цілого ядра) - пшоно, рис, (шліфований, полірований), вівсянка не
дроблена, горох та ін.
2. Крупи дроблені шліфовані - перлова, ячна, кукурудзяна та ін.
3. Крупи дроблені - ячна,
пшенична, вівсяна, кукурудзяна та ін.
4. Пластівці (типу Геркулес) - вівсяні, кукурудзяні,
тощо, продукт подальшої переробки різних видів круп.
З ядра чи крупи
також можуть виробляти або повітряні зерна (повітряний рис, повітряна
кукурудза), або борошно для дитячого харчування.
Однією з
найважливіших задач при підготовці круп'яних культур до лущення є очищення зерна
від сторонніх домішок, його гідротермічне оброблення і сортування
(калібрування) зерна на фракції. Від ефективності і якості підготовки зерна до
лущення істотно залежить вихід і якість крупи, техніко-економічні показники роботи
підприємства.
З огляду на
широке розходження технологічних властивостей круп'яного зерна різних культур і
зміст у зерновій масі домішок, кожну культуру підготовляють до лущення по
індивідуальній технологічній схемі. Однак усі круп'яні культури
проходять в основному загальні технологічні операції підготовки до лущення (рис.
1).
Рисунок 1 - Схема підготовки зерна до лущення.