3. Технологічні та санітарно-гігієнічні вимоги до обладнання
До машин
переробної промисловості пред'являються наступні технологічні
вимоги:
- робочі органи
машин і устаткування, при повній їх продуктивності, повинні надавати на оброблюваний
продукт оптимальну технологічну дію, тобто: забезпечувати мінімальний нагрів в процесі подрібнення, змішування, наповнення, дозування продукту
переробки і т.д.: не допускати розривів при обробці сировини (обробка кишкової сировини), порізів, поривів
(наприклад, шкур при зйомці з туші) і ін.
- мати високу
технико – економічну ефективність: зниження питомих витрат на одиницю продукції шляхом скорочення робочої сили, витрат на механічну, теплову і електричну енергію, підвищення
якості і виходу готової продукції і
т.д.;
- мати високу
зносостійкість робочих органів (якщо частинки матеріалів машин потраплять в
продукт, його не можна використовувати в їжу);
- устаткування повинне відповідати вимогам
технологічності – тобто відповідність конструкцій машин і устаткування оптимальним способом виготовлення,
починаючи від виготовлення заготовок деталей і закінчуючи випробуванням зібраної
машини;
- машини і
устаткування повинні мати максимальну автоматизацію контролю і регулювання всіх виконуваних
технологічних операцій і процесів;
- мати високу
надійність – властивість машин виконувати задані функції, зберігаючи
свої експлуатаційні показники в заданих межах в перебігу необхідного проміжку
часу або необхідного напрацювання;
- відповідати
вимогам ремонтопридатності – властивість машин, що полягає в
пристосованості до попередження, виявлення і усунення відмов і несправностей
шляхом проведення технічного обслуговування і ремонтів;
- машини і устаткування повинні відповідати вимогам довговічності,
обумовленим в технічній документації, тобто зберігати працездатність
до граничного стану з необхідними перервами для ТО і
ремонтів;
- мати високий
термін служби – календарна тривалість експлуатації машин і устаткування до моменту виникнення граничного
стану, обумовленого в технічній
документації або до списання.
Загальне правило
гігієни машин полягає в тому, що деталі, які стикаються з харчовими продуктами,
повинні виготовлятися з антикорозійних матеріалів. За відсутності таких
матеріалів поверхні, дотичні з харчовими продуктами, необхідно захистити від дії
корозії. При виготовленні машин в харчовій
промисловості не можна застосовувати наступні конструктивні матеріали: мідь, свинець, оцинковане залізо, емальовані і забарвлені
поверхні. Необхідно уникати використання деревини.
Основні вимоги
до машин з погляду санітарії наступні:
- машина повинна
легко і швидко розбиратися для того, щоб її можна було ретельно очистити і
помити;
- підшипники слід ущільнювати належним чином, щоб мастило не потрапило в продукцію;
- кути у машини
повинні бути закруглені, щоб після чищення і миття в них не залишалися залишки
продукції (частинки м'яса, овочів, фруктів і так далі);
- шви зварних конструкцій машин повинні бути якісними (гладкими і
рівними), щоб в них не затримувалися частинки м'яса, овочів, фруктів, молока і
др.;
- машина повинна повністю спорожнятися, бо залишки продукції (особливо м'яса, молока) можуть розкладатися
і заразити наступну партію сировини.
До санітарних
вимог необхідно додати покриття підлоги в цехах переробної промисловості.
Покриття підлоги повинне одночасно відповідати правилам ТБ і вимогам гігієни. Підлоги повинні бути неслизькими,
але з погляду гігієни повинні добре промиватися і дезінфікуватися. Підлоги не повинні поглинати вологу і
не повинні мати щілин.
Одна з
санітарних вимог, що пред'являються до машин, – це задоволення правилам по
обмеженню шуму.
На всіх машинах
по можливості необхідно замінити металеві деталі деталями з пластмас і ін.
матеріалів тих, що мають низький шум.
Заміна ударних
дій деталей – безударними; зворотно-поступального руху – обертальним, ретельне
урівноваження (статичне, динамічне) всіх рухомих деталей машин і агрегатів для зменшення динамічних сил, збудливих вібрації; висновок в масляні ванни вібруючих і видаючих
шум деталей;
Установка на
самостійні фундаменти машин і агрегатів, що створюють
вібрації.
Правила техніки
безпеки на підприємствах переробної промисловості.
Підприємства
переробної промисловості є місцем підвищеної небезпеки для робочих. Тому перед
початком виробничої діяльності необхідно ознайомиться з небезпечними джерелами
травматизму і правилами попередження травм, а також із
захисними засобами для попередження травматизму.
Однією з
характерних рис машин є наявність у них рухомих деталей, що
обертаються, що вже представляє джерело небезпеки. Особливо небезпечні машини, у
яких рухома деталь гостра (наприклад, ніж кутера).
Для попередження
травматизму існують загальні правила ТБ. У кожній галузі переробної промисловості використовуються свої машини,
складаються специфічні умови праці, які і відбиті в галузевих правилах ТБ. Крім
того, при вивченні машин приділятимемо увагу правилам ТБ відносно конкретних
машин і устаткування.
Всі машини
переробної промисловості повинні мати надійну огорожу рухомих частин і приводних механізмів.
Деталі машин, що
обертаються, повинні бути забезпечені запобіжними пристосуваннями, мати
блокування всякого роду кришок і щитів, що прикривають частини машин, що
обертаються, з пристроєм, що вимикає, для автоматичної зупинки машини при їх
підйомі.
Всі
піднімально–транспортні машини повинні завантажуватися тільки до допустимої
вантажопідйомності.
Електроустаткування, електроприводи машин підключати тільки до відповідної
напруги (наприклад, для електропили, дискового ножа в
м'ясному цеху допускається використання тільки напруга в
24В).
Центрифуги, сепаратори, жиротопки, газове устаткування, що працює під тиском і ін. складне
по ТБ устаткування можуть обслуговувати тільки кваліфіковані
робочі.
При використанні
нової машини перед її експлуатацією слід провести контроль по
ТБ.
Машину можна
експлуатувати тільки в межах технічних умов паспорта.