2. Технологічні лінії харчових переробних підприємств та їх класифікація
Технологічні
лінії харчових і переробних підприємств призначені для переробки
сільськогосподарської сировини в харчову продукцію. На вхід любої лінії подається сировина, яка
має певні властивості, а з лінії, в результаті її функціонування
сходить готова продукція, яка має зовсім інші властивості.
Технологічні
лінії складаються з машин і апаратів.
Машина –
механічне пристосування, яке працює у певному режимі для перетворювання енергії,
матеріалу або інформації.
Машина
складається зі станини або рами, приводу, робочих органів та органів
керування.
Апарат – пристосування, в якому проходять теплові, електричні, фізико-хімічні, біологічні та інші процеси, які викликають зміни фізичних, хімічних властивостей або агрегатного етану оброблювального продукту.
Рисунок 2.1 -Комплекс для виробництва олії ОВОР-450 потужністю переробки до 450 кг насіння соняшнику за 1 годину.
Рисунок 2.2 -
Обладнання з переробки молока продуктивністю на 5000 л/добу, 10000 л/добу і
15000 л/добу лінія для виробництва сиру, вершкового масла, сметани й інших
кисломолочних продуктів.
Проведемо
класифікацію обладнання переробних підприємств виходячи із його
функціонально-технологічних властивостей.
За якістю і
складнощами виконуваних
технологічних операцій:
-
одно-операційні (окремі машини і устаткування);
-
багатоопераційні - виконують
декілька операцій – агрегати;
- механізовані
лінії – система машин і агрегатів для послідовного виконання окремих операцій технології;
- потокові технологічні лінії по
переробці сільськогосподарської продукції
(наприклад, потокова лінія для забою худоби).
По
конструктивним ознакам:
-
рамні;
- безрамні, роль
рами виконує кожух машини;
-
стаціонарні;
-
пересувні.
По вигляду
використовуваного джерела енергії для приводу:
- гідропривід;
- пневмопривод;
- ручний або
механічний привід.
По вигляду
використання силової передачі:
-
ремінна;
-
ланцюгова;
- зубчата
(циліндровий, конічний, черв'ячний редуктор);
-
фрикційна;
Мийні машини:
- машини для
миття тари;
- машини для
миття сировини;
- ашини для
санітарної обробки машин, устаткування і інструменту;
- машини
для санітарної обробки
приміщень.
Машини для
контролю і сортування
сировини:
- різного роду
калібрувальні пристрої;
-
сортувальні
машини;
машини
підготовки якісної сировини, що виконують
роль, для
переробки.
-
подрібнювачі плодів і
овочів;
-
подрібнювачі
м'яса;
- машини для різання
сировини;
- різного роду
дробарки (плодів, кісток);
- машини тонкого
подрібнення (кут тера);
Роздільники
сировини:
-
протиральні
машини;
- преси;
- сепаратори;
- фільтри.
Наповнювально-дозувальні
машини :
- наповнювачі;
- дозатори;
- машини для дозування (рідких продуктів, в'язких продуктів, м'ясної сировини, плодів, овочевих сумішей, сипких продуктів).
Закаточні машини:
-
напівавтомати;
- автомати
(автоматичні
лінії);
- лінії для запаювання жерстяної тари;
- лінії для
запаювання скляної
тари.
-
розварювачі;
-
підігрівачі;
-
обжарювальні
пристрої;
- випарні установки;
-
стерилізатори;
-
охолоджувачі;
-
холодильні камери,
шафи.
Велика кількість допоміжного устаткування і інструменту (візки, стерилізатори інструменту,
заточувальні пристрої, настроювадбні та вимірювальні прилади, тощо).