1. Сучасний стан харчової переробної промисловості України, тенденції її розвитку
Одне з основних завдань, яке стоїть перед харчовою промисловістю і харчовим машинобудуванням - створювання високоефективного технологічного обладнання, яке на основі використання прогресивних технологій суттєво підвищить продуктивність праці, зменшить негативну дію на навколишнє середовище і буде сприяти економії сировини, паливно-енергетичних та матеріальних ресурсів.
Рисунок 1.1 - Галузі харчової промисловості.
Харчова
промисловість України - одна із провідних галузей народногосподарського комплексу. За обсягом валової продукції вона посідає друге місце після машинобудування і металообробки, третє за кількістю робітників, п’яте -
за вартістю основних виробничих фондів. Харчова промисловість об'єднує 22 спеціалізовані
галузі, що включають більше 40 основних виробництв. В цілому в Україні вона виробляє на даний
час більше 10 тис. найменувань продукції. А саме:
- підприємства м'ясної
промисловості;
- підприємства
птахопереробної
промисловості;
- підприємства
по переробці молока;
- підприємства
плодоовочевої продукції;
- підприємства
по випічці хліба і виготовлення макаронних
виробів;
-
млиново-елеваторні і круп'яні підприємства;
- комбікормові
заводи;
- підприємства
по переробки риби;
- підприємства
цукрового буряка і виробництва
цукру;
- консервні
заводи;
- киноробницькі
заводи, тощо.
Особливістю
харчової промисловості є високий рівень матеріалоємності виробництва. Так, в
структурі собівартості харчових продуктів, витрати на сировину і матеріали
складають 85-90 %.
У процесі
розвитку найбільший економічний ефект дадуть ті рішення, які направлені на
раціональне використання сировини і матеріалів, впровадження матеріалозберігаючої техніки
та технології. Головним важелем інтенсифікації народного господарства на
сьогодні є кардинальне прискорення науково-технічного прогресу, широке впровадження
техніки нових поколінь і нових технологій, що забезпечують високу продуктивність і ефективність виробництва. У перспективі ставиться
завдання, яке передбачає забезпечення глибокої технічної реконструкції народного
господарства на основі сучасних досягнень науки і техніки.
З урахуванням
поставлених завдань виробничо-технічна база харчової промисловості вимагає не тільки розширення,
але й корінної реконструкції. Більша частина діючого тепер обладнання представлена застарілими машинами та апаратами, що не відповідають сучасним
вимогам. Низький рівень механізації і автоматизації призводить до зниження продуктивності
праці. За цим показником вітчизняна харчова промисловість значно відстає від
економічно розвинутих країн світу.
Основою
технічного переобладнання харчової промисловості є наявність в країні
розвинутого харчового машинобудування. Завданнями особливої ваги є серійне
виготовлення техніки нових поколінь, здатної дати багаторазове
підвищення продуктивності праці, відкрити шлях до автоматизації всіх стадій технологічних процесів.
Особливою підгалуззю в машинобудуванні в останній час стала продовольча.
Продовольче машинобудування - відносно молода підгалузь промисловості, розвиток її розпочався у 60 -х
роках.
Головним
орієнтиром в роботі галузі є перехід від пропозиції і виробництва окремих машин
до розробки і випуску комплектів машин, агрегатів і потокових ліній, які комплексно вирішують питання
використання сільськогосподарської сировини, скорочення втрат при її переробці, зберіганні
та доставці продукції до споживача.
Технічний прогрес у харчовому машинобудуванні
направлений також на перехід до розробки комплексно-механізованих і
автоматизованих підприємств, а також заводів-автоматів, оснащених обладнанням з
високою одиничною потужністю і програмним управлінням. Це забезпечить підвищення
продуктивності праці в 34 рази порівняно з рівнем,
досягнутим на даний час.
Сьогодні конструктори повинні йти вперед незнаними шляхами, не
задовольняючись фарватером чужого пошуку. При цьому конструкція розроблюваного обладнання значною мірою повинна орієнтуватися на
використання принципово нових способів обробки предметів праці: ультразвуком та електромагнітним полем, струмами високої частоти, високим тиском і розрідженням, інфрачервоним випромінюванням тощо. Реальним фактором
науково-технічного прогресу в харчовій промисловості стало міжнародне спілкування.
Україна отримує із закордонних країн біля 90 найменувань обладнання для
продовольчих галузей промисловості. У свою чергу вона експортує більше 50
видів обладнання. Це позитивно впливає на задоволення зростаючих вимог народного
господарства і підвищення технічного рівня обладнання.
Співдружність із
закордонними країнами відбувається також у напрямку виконання сумісних
науково-технічних робіт по переоснащенню галузі і розробці нової техніки. Ця робота забезпечує більш повне використання
науково-технічного потенціалу країн-партнерів. При цьому значно скорочуються
строки розробки і освоєння серійного виробництва нового обладнання.
Впровадження на
харчових підприємствах маніпуляторів, машин і обладнання, що управляється з
допомогою мікропроцесорної техніки, стало новим напрямком
науково-технічного співробітництва у продовольчому машинобудуванні. Для розширення і закріпленим
міжнародних науково-технічних контактів, торгово-економічних зв'язків створюють
хороші умови міжнародні галузеві виставки та ярмарки.
При виборі
обладнання для механізації технологічних ліній переробних підприємств керуються
наступними критеріями.
1. Продуктивністю обладнання – воно повинно бути однаковим, або кратним
продуктивності лінії.
2. Енергетичними
витратами – ці витрати стараються
зменшити до мінімуму.
3. Ергономічними
показниками – шум, вібрація, викиди в атмосферу шкідливих газів повинні бути
мінімальними.
4. Якістю виготовлення – машини й апарати повинні відповідати Держстандарту України і бути виготовленими з
відповідних матеріалів.
5. Роботоздатність, надійність, довговічність повинні
відповідати міжремонтним строкам на ТО і ремонту машин.
Аналіз сучасного
стану і тенденції розвитку харчових та переробних галузей говорить про те, що
тільки 19% виробничих фондів підприємств відповідають світовому рівню, 30
підлягають модернізації, 51% - заміні.
Продуктивність праці на українських підприємствах по
переробці сільськогосподарської продукції в 2...3 рази нижча, ніж аналогічних
підприємствах розвинутих країн. Тільки 8% обладнання працює в режимі автоматичних
ліній.
Більше третини
парку машин і обладнання відпрацювало уже два і більше
амортизаційного строку. Степінь спрацювання основних засобів складає 70%.
Загальний рівень механізації переробних підприємств не перевищує
44%.