1.1. Механічне обладнання.

 У плодоовочевій консервній промисловості застосовують сотні найменувань машин та обладнання для механічної обробки плодів і овочів. До них відносяться машини для транспортування і миття сировини і тари, подрібнення сировини, очищення і освітлення рідких напівфабрикатів, а також дозатори наповнювачі, закаточні машини та інше обладнання.

Все різноманіття механічного обладнання плодоовочевого консервного виробництва можна класифікувати на наступні основні групи:

1) транспортні пристрої;

2) машини для миття сировини, тари та обладнання;

3) машини для інспекції, сортування і калібрування;

4) машини для подрібнення і перемішування;

5) машини та обладнання для оброблення сировини;

6) обладнання для виробництва соків;

7) машини для розфасовки, закупорювання і упаковки плодоовочевої продукції.

Розглянемо коротко призначення конструкції і принцип дії (основні вимоги) механічного обладнання згідно приведеної класифікації.

image007.png

Рис. 1.1.1 – Механічне обладнання консервної промисловості6 а) – Сортувальна машина UNICAL–200 CHERRY MONO з електронним сортуванням по розміру, кольору; б) – електронна лінія для сортування UNI–ONE з транспортуванням в чашах та різним калібруванням; в) – автоматичні наповнювачі ящиків по заданій масі AC–500.

 

Лінія для сортування черешні (відео).

image009.png