1. Коротка характеристика консервної промисловості і класифікація машин та обладнання.

В даний час виробництво плодоовочевої консервної продукції сконцентроване на крупних овочепереробних заводах з потужністю 20-30 і більш МУБ у рік. Проте необхідна значна реконструкція плодо-овочевої переробної промисловості. Основні  виробничі фонди малопродуктивні, багато з них матеріально і морально застаріли. Для їх оновлення необхідні час і головне – значні капіталовкладення, внаслідок чого рішення задачі повного забезпечення населення плодоовочевою консервною продукцією в найближчому майбутньому вельми скрутне.

image001.png

Рис. 1.1 – Харчова промисловість України

 

image003.jpg

Рис. 1.2 – Виробництво в харчовій промисловості за чинниками розміщення

 

Проблему швидкого  насичення плодоовочевими консервами в значній мірі можна вирішити створенням малих переробних підприємств, які доцільно розміщувати безпосередньо в місцях вирощування плодів і овочів. Об'єм виробництва продукції в таких підприємствах обумовлений можливими об'ємами плодоовочевої сировини регіону яка використовується, а асортимент продукції – спеціалізацією господарства на вирощуванні тих або інших  видів плодів і овочів.

У плодоовочевій консервній промисловості застосовують сотні видів машин та обладнання, які можна класифікувати по 3 основним напрямам:

1. Механічне обладнання.

2. Теплове обладнання.

3. Сховища і холодильники. 

image005.jpg

Рис. 1.3 – Принципи розміщення підприємств харчової промисловості