1.2 Обладнання для сушіння насіння соняшнику

Сушіння насіння олійних культур можна проводити різними способами:

- в зваженому стані (пневматичні сушарки);

- у киплячому шарі (ротаційні сушарки);

- при перемішуванні (барабанні сушарки);

- у безперервному потоці (шахтні сушарки);

- у нерухомому шарі, насипом.

Сушіння в нерухомому шарі мають ряд переваг:

- насіння під час руху зазнає всебічної дії теплоносія, що забезпечує рівномірність сушіння;

- у процесі руху насіння шар стає зруйнованим і опір проходження через шар теплоносія зменшується;

-      під час руху насіння злежується, що також підвищує ефективність сушіння і перешкоджає підгорянню насіння.

Пневматичні сушарки (рис. 1.2.1) є відносно простими по конструкції, характеризуються малою тривалістю процесу сушіння (кілька секунд). Сушильний агент у таких сушарках має високу температуру (600…9000С).

image006.gif

Рисунок 1.2.1 – Схема пневматичної сушарки: 1 – регулювальна заслінка; 2 – змішувальна камера; 3 – клапан для холодного повітря; 4 – живильний шнек; 5 – труба; 6 – бункер-сепаратор; 7 – труба відпрацьованого теплоносія; 8 – заслінка.

 

Для підвищення інтенсифікації процесу сушіння використовують ротаційні сушарки, що здійснюють сушіння насіння у киплячому шарі. Ротаційні сушарки складаються з декількох секцій, верхні з яких є сушильними, а нижні – охолоджуючими. Кількість секцій можна змінювати. Температура сушильного агента 150 – 1800С.

Кожна секція (рис.1.2.2) має вигляд круглого кошика, розділеного на сектори, що обертаються навколо осі. Крізь сектори через перфороване дно продувається сушильний агент. При сполученні сектора з пропускним отвором, насіння подаються в наступний сектор.

image008.gif

Рисунок 1.2.2 – Схема секції ротаційної сушарки: 1 – корпус; 2 – лопать кошика; 3 – перфороване дно; 4 – пропускний отвір; 5 – патрубок відпрацьованого сушильного агента; 6 – патрубок сушильного агента.

 

У сушарках шахтного типу (ВТІ, СЗШ, ДСП) (рис. 1.2.3) насіння, що висушуються, проходять через сушильну шахту, де розташовані короби, що проводять і виводять із шахти газоповітряну суміш. Насіння, опускаючись під дією своєї ваги між коробами, нагріваються сумішшю повітря і димових газів, що надходять зі спеціальної топки. Волога, що утримується в насінні, при цьому випаровується, а висушені насіння потім прохолоджуються в охолоджуючий камері 4, де через насіннєву масу продувається атмосферне повітря. Сушіння ведеться по одноступінчатому і двоступінчастому режимі. При двоступінчастому сушінні сушильна шахта по висоті розбита на дві частини: у верхній частині (першого ступеня) здійснюється сушіння при невисоких температурах сушильного агента, у нижній частині (на другому ступені) відбувається досушування насіння при підвищених температурах. При одноступінчатому сушінні в сушильну камеру подають суміш повітря і димових газів однакової температури. Для поліпшення роботи шахтних сушарок застосовують рециркуляційні способи сушіння, комбіновані з попереднім підігрівом зерна.

Барабанні сушарки за конструкцією цілком аналогічні зерновим. Відмінність полягає тільки в окремих конструктивних елементах. Зокрема, більш раціональним вважається використання двох барабанних сушарок з лійкоподібними лопатками, обладнаними з обох сторін кутиками.

image010.gif

Рисунок 1.2.3 – Схема сушарки шахтного типу: 1 – бункер для приймання вологого насіння; 2, 3 – сушильні камери; 4 – охолоджуюча камера; 5 – приймальний бункер для сухого насіння.

 

 image012.gif

Рисунок 1.2.4 - Фото сушарки ДСП-32.

 

 image014.gif

        Рисунок 1.2.5 – Фото барабанної сушарки БС-1.