1.1 Очищення та зберігання насіння

Насіння, що надходять на зберігання, містять органічні і мінеральні домішки. Ці домішки необхідно відокремити від насіння олійних культур, оскільки вони зменшують вихід олії, можуть додавати олії специфічний присмак, прискорюють знос робочих органів і створюють багато пилу в робочих приміщеннях.

Домішки відокремлюють у два прийоми:

- перше очищення виробляється перед сушкою при прийманні насіння на зберігання;

-   друге очищення – виробниче – виробляється безпосередньо перед переробкою у виробничому корпусі.

 Для відділення домішок використовують їхні відмінні риси:

-  розміри насіння та домішок;

-  форми поверхні насіння та домішок;

-   аеродинамічні властивості насіння і домішок (в аспіраційних машинах).

Відділення домішок від насіння, що відрізняються від них розмірами і формою проводять на ситових сепараторах, із плоскими і барабанними ситами.

Для відділення домішок від насіння по аеродинамічних властивостях використовують повітряно-ситові сепаратори типу ЗСМ. Основними робочими елементами в цих машинах є ситові рами та аспіраційна система.

image003.png

Рисунок 1.1.1-  Фото сепаратора типу ЗСМ.

 

Високий вміст жирів в олійному насінні обумовлює особливості його зберігання. При збереженні в олійному насінні відбуваються складні біохімічні процеси, що погіршують якість олії, що з нього добувається. Швидкість цих процесів знаходиться в прямий залежності від вологості насіння.

Насіння олійних культур необхідно зберігати в сухих, добре провітрюваних зерносховищах. Надійне зберігання олійного насіння зі вмістом олії до 50% можливо при їх вологості не вище 7 – 8%.

Насіння олійних культур у тому числі і соняшника з вологістю не більш 7 – 8% зберігають у складах різного типу, елеваторних або силосних сховищах, механізованих складах з активним вентилюванням насіння.

Для створення сприятливих умов тривалого зберігання насіння олійних культур використовують метод активного вентилювання. При цьому також здійснюється підсушування насіння. Метод активного вентилювання насіння є профілактичним засобом у справі зберігання насіння. Для тривалого зберігання насіння олійних культур використовують метод теплового сушіння, при якій відбувається нагрівання насіння за допомогою сушильного агента (повітря) і видалення вологи.