3.1 Технологічне обладнання для попереднього витягування олії
У деяких технологічних лініях передбачене попереднє подрібнення
м’ятки перед процесом її обсмажування. Це
здійснюється в апаратах, які мають назву форшнеки.
Форшнек КЯ (рис. 3.1.1) складаєься із труби, у
якій розміщений шнек. Шнек складається з двох частин: транспортувальної (цілі витки) пресувальної (з
розривними витками і з вирізами на витках).
Транспортувальний шнек заповнюється м’яткою
цілком. У процесі переміщення м’ятки по шнеку
вона обробляється парою, яка подається через форсунки у верхній частині транспортувального шнека.
Зволожена і підігріта м’ятка надходить у пресувальну частину шнека, де піддається
пресуванню під невеликим тиском
(0,1…0,2МПа) та інтенсивному перемішуванню
завдяки переходу часток м’ятки через вирізи у
витках шнека. Олія протікає через зеєри та
видаляється з преса шнеком. Даним апаратом
досягається витягувати до 70% олії.
Рисунок 3.1.1 – Схема форшнека
КЯ:
1 – бункер; 2 – форсунки подачі пари;
3 – ножі-мішалки; 4 – патрубок; 5 – шнек-живильник; 6 – вал шнековий; 7 – зеєрний циліндр; 8 – регулюючий конус; 9 – шнек для
видалення олії.
Рисунок 3.1.2 – Фото форшнека КЯ.