1. Виробничі процеси на підприємствах по переробці зерна. Основні вимоги, які висуваються до технологічного обладнання даної групи.
Розглянемо
основні стадії виробничого процесу борошномельного і круп’яного
заводів.
Борошномельне і
круп’яне виробництво є одним з найважливіших галузей агропромислового комплексу. Призначення борошномельного
і круп’яного виробництва полягає в забезпеченні людини основними продуктами
харчування - борошном і крупами. Вони є сировиною або необхідними компонентами для виробництва
хлібобулочних, макаронних, кондитерських виробів, кулінарних напівфабрикатів і
ін.
Виробничий
процес переробки зерна в борошно залежить від наступних основних
факторів:
- якості зерна, що надходить на
переробку;
- ступеня
досконалості технологічного процесу;
- якості і
досконалості технологічного устаткування;
- кваліфікації кадрів.
Рисунок 1.1 - Лінія з виробництва пшеничного
борошна.
Борошномельні підприємства роблять готову продукцію відповідно до затвердженого асортименту. З зерна роблять борошно хлібопекарське (І, ІІ і вищого сортів) і борошно оббивне макаронне (вищого і І сортів); манну крупу. З житнього зерна роблять борошно сіяне, обдирне і оббивне. Оббивне борошно одержують із суміші пшениці і жита. Крім того одержують побічні продукти (висівки, кормове борошно і кормові відходи).
Крім загальних
вимог (міцність, твердість і вібраційна стійкість), пропонованих до машин для
переробки зерна при проектуванні, виготовленні й експлуатації,
вони повинні відповідати наступним вимогам:
- машини і апарати при повній їхній продуктивності повинні
технологічно оптимально впливати на продукт, що оброблюється із
мінімальними втратами;
- мати високу техніко-економічну ефективність
(при
максимальній продуктивності мати мінімум: розміру займаної площі,
витрата енергії, води, пари, вартості виготовлення, монтажу і
ремонту);
- мати
високу зносостійкість робочих органів( влучення металу в продукт виключається);
- мати
надійну герметизацію і аспірацію машин
(пил не повинний попадати у виробниче приміщення, це
вибухонебезпечно);
- відповідати
вимогам охорони праці і виробничої санітарії;
- мати
автоматизацію контролю робочих процесів (відключати машину, якщо немає продукту,
відключати лінію, якщо одна з машин лінії виключилася);
- мати
надійне статистичне і динамічне зрівноважування обертових частин і мас, що
поступально рухаються, виключаючи шум і надмірний знос підшипників і ін. частин
машини;