1. Виробничі процеси на підприємствах по переробці зерна. Основні вимоги, які висуваються до технологічного обладнання даної групи.

Розглянемо основні стадії виробничого процесу борошномельного і круп’яного заводів.

Борошномельне і круп’яне виробництво є одним з найважливіших галузей агропромислового комплексу. Призначення борошномельного і круп’яного виробництва полягає в забезпеченні людини основними продуктами харчування - борошном і крупами. Вони є сировиною або необхідними компонентами для виробництва хлібобулочних, макаронних, кондитерських виробів, кулінарних напівфабрикатів і ін.

Виробничий процес переробки зерна в борошно залежить від наступних основних факторів:

- якості зерна, що надходить на переробку;

- ступеня досконалості технологічного процесу;

- якості і досконалості технологічного устаткування;

- кваліфікації кадрів.

223.png

Рисунок 1.1 - Лінія з виробництва пшеничного борошна.

Борошномельні підприємства роблять готову продукцію відповідно до затвердженого асортименту. З зерна роблять борошно хлібопекарське (І, ІІ і вищого сортів) і борошно оббивне макаронне (вищого і І сортів); манну крупу. З житнього зерна роблять борошно сіяне, обдирне і оббивне. Оббивне борошно одержують із суміші пшениці і жита. Крім того одержують побічні продукти (висівки, кормове борошно і кормові відходи).

Крім загальних вимог (міцність, твердість і вібраційна стійкість), пропонованих до машин для переробки зерна при проектуванні, виготовленні й експлуатації, вони повинні відповідати наступним вимогам:

машини і апарати при повній їхній продуктивності повинні технологічно оптимально впливати на продукт, що оброблюється  із  мінімальними втратами;

- мати високу техніко-економічну ефективність (при максимальній продуктивності мати мінімум: розміру займаної площі, витрата енергії, води, пари, вартості виготовлення, монтажу і ремонту);

- мати високу зносостійкість робочих органів( влучення металу в продукт виключається);

- мати надійну герметизацію і аспірацію машин (пил не повинний попадати у виробниче приміщення, це вибухонебезпечно);

- відповідати вимогам охорони праці і виробничої санітарії;

- мати автоматизацію контролю робочих процесів (відключати машину, якщо немає продукту, відключати лінію, якщо одна з машин лінії виключилася);

- мати надійне статистичне і динамічне зрівноважування обертових частин і мас, що поступально рухаються, виключаючи шум і надмірний знос підшипників і ін. частин машини;

     - відповідати вимогам технологічності (кожна машина повинна з мінімальними витратами і максимальною продуктивністю та надійністю вписуватися в технологічну лінію обробки продукту).