4.4. Обладнання для миття зерна Ж9-БМА.
Машина Ж9-БМА
(рис. 4.4.1) складається з мийної ванни 1 і віджимного стовпчика ІІ, з’єднаних
між собою сплавною камерою ІІІ.
Мийна ванна І
має дві пари горизонтальних шнеків. Два верхніх шнека 1 для горизонтального
переміщення зерна вправо, а два нижчих 2 для переміщення вліво осілих часток,
каменів і піску. Зерно, що надійшло у ванну через прийомний пристрій 3, рясно
миється водою, і від нього відокремлюються важкі домішки. Прийомний пристрій може переміщатися уздовж
ванни. Чим регулюється час мийки зерна.
Рисунок 4.4.1
- Мийна машина Ж9-БМА:
І - мийна ванна; ІІ- віджимний стовпчик; ІІІ - сплавна камера; 1 - електродвигун віджимного стовпчика; 2 - лопатки; 3 - вузол гідротранспорту зерна; 4 - приймач каменів; 5 - редуктор; 6 - електродвигун привода шнеків.
У сплавну камеру
ІІІ зерно подається шнеком 1. З неї зерно попадає в
віджимний стовпчик ІІ під тиском води із сопла 4. Сплавна камера має люк для
відводу легких домішок. Віджимний стовпчик має перфорований циліндр 5,
у середині якого встановлений ротор 6 з лопатками 7 для переміщення зерна
нагору. Лопатки, обертаючи, засмоктують у ротор і повітря через отвори 8. Зерно
переміщаючись нагору, звільняється від води, що йде через перфорацію циліндра 5, а повітря частково підсушує –
зерно. Зерно віддаляється з машини верхніми лопатками 9
ротора.
На технологічну
ефективність роботи мийних машин впливають наступні
фактори:
- навантаження на машину;
- питомі
витрати води, її температура і ступінь твердості;
- час
перебування зерна у воді;
- інтенсивність
перемішування і частота зміни води.
Режим роботи
мийних машин змінюється в залежності від ступеня забруднення поверхні зерна,
його структури і початкової вологості.
На ефективність видалення вологи з зерна механічним
способом у віджимних колонках впливають фактори:
- кутова швидкість бив, нахил і зазор між билами і
ситовою поверхнею;
- величина
живого перетину ситової поверхні, форма і розміщення
отворів;
- кількість
повітря, що продувається через ситову поверхню машини.
Гідротермічне
оброблення зерна - збагачувальний прийом, що сприяє
поліпшенню технологічних властивостей зерна і підвищенню використання його
харчових ресурсів для продовольчих цілей. У результаті гідротермічного
оброблення поліпшуються:
- борошномельні
якості зерна, тому що оболонки стають більш грузлими і
еластичними, ніж ендосперм, що сприяє кращому їх
відділенню;
- хлібопекарські
властивості борошна внаслідок впливу тепла на білковий комплекс
зволоженого зерна.
На сучасних
борошномельних заводах для гідротермічного оброблення застосовують апарати
різних конструкцій. Апарати для гідротермічного і теплового оброблення в
залежності від призначення поділяються на три групи: для обробки зерна, злакових культур, круп’яних і компонентів комбікормів. До першої групи відносять підігрівачі і кондиціонери. На борошномельних підприємствах для
підготовки зерна до помелу найбільше поширення одержали швидкісні кондиціонери.
В них як теплоносія використовують пар.
За видом обробки
зерна кондиціонування буває:
- холодне,
при якому зерно зволожують водою при температурі 15...20°
Послідовність використання машин для оброблення зерна: мийна машина, апарат для зволоження, бункер для
відволожування;
- гаряче,
при якому зерно зволожується в повітряно-водяних кондиціонерах. Послідовність використання машин для
обробки зерна: мийна машина, повітряно-водяний кондиціонер, апарат для
зволоження, бункер для відволожування;
- швидкісне,
при якому зерно зволожується в спеціальних апаратах швидкісного кондиціонування
(АСК), у яких для оброблення зерна використовується пар. Послідовність використання машин для оброблення
зерна: швидкісний кондиціонер, бункер, мийна машина, апарат для зволоження,
бункер для відволожування;
- поверхневе,
при цьому способі кондиціонування виробляється закупорювання капілярів оболонки
зерна, що призводить до ослаблення зв’язку ендосперму з оболонкою;
- вакуумне,
при якому зерно підігрівають, зволожують і підсушують під
вакуумом.
Водяні і
повітряні кондиціонери мають дуже маленьку продуктивність і великі
енерговитрати, тому практично не використовуються. Основними вузлами
повітряно-водяного кондиціонера продуктивністю 1,25 і 2,75 т/годину
є:
- приймальне
відділення, що рівномірно розподіляє зерно по всьому поперечному перерізі
кондиціонера;
- верхнє
двосекційне підігрівальне відділення, у якому зерно підігрівається до температури 40..60°С в залежності від
якості клейковини;
- сушильне
відділення,у якому зерно підігрівається гарячим повітрям (70...80°С) і
відділяється поверхнева волога;
- нижнє
трисекційне нагрівальне відділення з радіаторами
підігріву.
Повітря,
поступаючи до відділення через радіатори, забезпечує підтримку температури зерна в межах 40...60°С. Основний процес кондиціонування зерна здійснюється в цьому
відділенні;
- охолоджувальне
відділення - зерно прохолоджується до температури 20°С свіжим
повітрям.
Швидкісне
кондиціонування проводять паром в апаратах типу АСК. Це перспективний вид ГТО,
який все частіше застосовується на заводах. У результаті швидкісного
кондиціонування збільшується вихід борошна високих сортів і поліпшується якість сортового
борошна.
Процес
швидкісного кондиціонування складається з обробки зерна парою(при цьому воно
одночасно нагрівається і воложиться), темперування пшениці зі слабкою клейковиною в термоізольованому бункері, охолодження
зерна водою в мийній машині, видалення зайвої поверхневої вологи з зернівок і
відволожування зерна в бункерах. Ці етапи процесу швидкісного кондиціонування
здійснюється потоково в зазначеній послідовності.
Після обробки в
міжзерновому просторі залишається деяка кількість пари, тому після пропарювання
зерно направляють у мийну машину самопливом, без підйому норією або пневмотранспортером. Для швидкісного кондиціонування використовують апарати АСК-5 і АСК-10,
а для видалення поверхневої вологи – вологознімачі В-5 і
В-10.
Апарат АСК.
Обладнання безперервної дії шнекового типу, з автоматичною системою регулювання
температури нагрівання зерна й автоматичною системою захисту від перевантаження.
Він містить у собі нагрівальний і контрольний шнеки, станину з кожухом, контрольний патрубок, систему трубопроводів, випускний патрубок,
конденсатовідвідники, пульт керування і сигналізації.
Обробка зерна в апараті швидкісного кондиціонування відбувається в такій послідовності
(рис. 4.4.2). Зерно з вологістю близько 14% надходить у нагрівальний 3, а
потім у контрольний 12 шнеки, і переміщаючись піддається нагріванню і зволоженню
на 2% паром, що подається форсунками 10. Температура зерна в нагрівальному шнеці
близько 30-40°С, у контрольному шнеку в залежності від заданого теплового
режиму - 40-60°С. Надходячи в прийомний патрубок нагрівального шнека зерно
давить на заслінку, відхиляє її і через важільно-кулачковий механізм переключає контакти кінцевого вимикача 2,
установленого на прийомному патрубку, підготовляючи ланцюг харчування головного
електромагніту соленоїдного вентиля 19.
Рисунок 4.4.2 -
Технологічна схема апарата АСК:
1- приймальний
патрубок; 2, 4, 13, 14 - кінцеві вимикачі; 3 - нагрівальний шнек; 5, 16 -
вимірювальні перетворювачі манометричних електроконтактних термометрів; 6, 15 -
вимірювальні перетворювачі термометрів опору; 7 - колектор конденсату; 8 -
конденсатор-відводчик, 9 - колектор пара, 10 - форсунка; 11 - контрольний
патрубок; 12 - контрольнмй шнек; 17 - вимірювальний перетворювач автоматичного
регулятора температури; 18 - манометр; 19 - вентиль з електромагнітним приводом;
20 - регулюючий клапан з виконавчим механізмом; 21 - випускний
патрубок.
Одним із
способів гідротермічного оброблення з використанням тепла є так
назване швидкісне кондиціонування (рис. 4.4.3). Першою операцією є обробка зерна
паром у так званих апаратах швидкісного кондиціонування (АСК). Обробка паром
приводить як до нагрівання зерна, так і до його зволоження за рахунок
конденсації пари. Додаткова теплова обробка зерна здійснюється при його
короткочасному перебуванні в теплоізольованому бункері для темперування. Потім
підігріте зерно інтенсивне прохолоджується холодною водою в мийній машині, після
чого надлишок води віддаляється у вологознімачі, що представляють собою шахтні
сушарки, де зерно підсушують повітрям при температурі порядку 50°С, щоб уникнути
пересушування оболонок.
Перед бункерами
для відволожування може бути встановлений зволожувальний апарат, у якому
воложать зерно у випадку зайвого знімання вологи у вологознімачі.
Різкі зміни у
вологості і температурі зерна при пропарюванні, охолодженні, підсушуванні
приводять до появи внутрішніх напружень і зміцненню структури тендітної частини
зерна – ендосперму. Тому наступне відволожування завершує
внутрішні структурні перетворення порівняно швидко - протягом 2 - 3 годин.
Саме така тривалість відволожування і рекомендується при швидкісному кондиціонуванні.
При проведенні
швидкісного кондиціонування домагаються приблизно такої ж технологічної вологості зерна, як і при холодному кондиціонуванні, а
тривалість відволожування практично мало залежить від виду пшениці і складає не
більш 3 годин.
Додатковим
параметром процесу є гранична температура нагрівання зерна, що не повинна
перевищувати 40-60°С.
Рисунок 4.4.3 -
Технологічна схема швидкісного кондиціонування зерна:
1 - апарат АШК; 2 - теплообмінник; 3 - мийна машина; 4 - вологознімач; 5, 9 - зволожувальні машини; 6 - бункер для відволожування; 7 - дозатор; 8 - змішувач; 10 - бункер для відволожування.
Рисунок 4.4.4 - Обладнання для миття борошна та
овочів.
© ТДАТУ, Самойчук К.О., Паляничка Н.О., Верхоланцева В.О. 2020 рік