2 ХМІЛЬ

image018.png 

Хміль – найбільш дорога сировина для виробництва пива. Він надає пиву специфічний гіркий смак і аромат, сприяє видаленню з сусла деяких білків, є антисептиком, підвищує піностійкість пива.

Майстри цінують хміль в пивоварінні за оригінальний аромат і здатність давати стійку піну.

Для використання в пивоварінні культивують виключно жіночі рослини хмелю. Саме в їх серцевині виявлені лупулінові залози, які синтезують ефірні олії і гіркуваті смоли. Зернятка лупуліна зазвичай жовтуваті. Бліде забарвлення говорить про неповне визрівання шишок. Коричневі, бурі насіння ознака старіння або псування хмелю.

 

image020.png

 

Пивовари про хміль. |Що потрібно знати про пивоварний хміль (відео)

image022.png

 

Гіркі хмільні смоли мають багатий склад. Найважливішими елементами можна вважати:

1) Альфа-кислоту - речовину, що додає специфічну гіркоту. Чим більше її в хмелі, тим менше сировини необхідно для додання бажаної гіркоти в напої (IBU). При високій температурі кислота перетворюється в ізомери, які розчиняються в суслі і виділяють гіркоту. Раннє введення хмелю в сусло, тривале прибування в масі дає більше утворення гірких елементів. Якщо розчин має перед кип'ятінням оптимальний рівень рН - 5,2-5,4, то гіркота сусла має тонкий, рівномірний смак. Більш високі показники рН призводять до збільшення ізомеризації. Це призводить до спотворення рецепта, так як пиво отримує сильний, різкий гіркий смак.

2) Бета-кислота - речовина, що має менш виражену гіркоту через низьку ізомеризацію. Її, як правило, не враховують при розрахунку гіркоти пива. Кислота міститься у хмелі в низькій концентрації, але надає напою більш грубу гіркоту. У тому випадку, якщо хміль містить багато бета-кислоти, його не поміщають в розчин на першому етапі кип'ятіння.

Когумулона - є одним з елементів альфа-кислоти. Якщо компонент міститься в більшій концентрації, ніж інші складові, то це має негативний вплив на гіркоту напою. Речовина викликає активну ізомерізацію при кип'ятінні, що дає різкий і грубий гіркий смак. Деякі сорти хмелю, що ростуть в Чехії, Німеччині, цінуються за низьку концентрацію когумулона.

 

Хміль для пива: історія, застосування, зберігання, види (відео)

image024.png

 

Вміст лупулінових олій сприятливо впливають на пивний аромат. Інтенсивність запаху обумовлюється високою концентрацією ефірних фіторечовин. Пропорції основних - мірцен, гумулен, каріфіллена, фарнезен - формують унікальні композиції. Кожен з сортів хмелю має специфічний, властивий тільки йому аромат. При кип'ятінні ці речовини випаровуються. Для приготування ароматного пива необхідно використовувати свіжий хміль, так тривале зберігання викликає окислення основних елементів. В ході пивоваріння сировину вводять в кінці кип'ятіння або шляхом сухого охмеління.

Найбільш значнимою ефірною олією є мірцен. Він може становити від 30 до 60% від загальної кількості олій та має багаті смакові відтінки. Для мірцену характерні трав'янисті, смолисті, бальзамічні і легкі металеві нотки з домішкою соснового і цитрусового аромату. Оптимальна температура кипіння мірцену - понад 64°C. Висока леткість олії викликає швидке випаровування навіть при введенні у вірпул при високих температурах.

Друге місце в складі хмелю займає гумулен - олія, характерна для традиційних європейських культур. Має пряні відтінки смаку і аромату. Температура кипіння гумулену досить висока - майже 99°C. Значна гідрофобність і леткість у разі його введення у вірпул або шляхом сухого охмеління.

Каріфіллен - основний фітоелемент, що міститься в гвоздиці, розмарині, канабісі і хмелі. У великій кількості сконцентрований в чорному перці. Смак і аромат мають деревні, земляні та перцеві рослинні нотки.

Фарнезен має в хмелі найменшу концентрацію - менше 1%. Він більш характерний для яблук, міститься у фруктовій шкірці. Саме ця олія дає нотки зеленого яблука, а так само квітково-цитрусовий аромат. Може давати деревний або рослинний присмак.

Дубильні речовини в складі хмелю представлені у вигляді поліфенолів. Сконцентровані в рослинних елементах культури - стеблах, квітках, пелюстках. Ці компоненти надають готовому напою:

- терпкий присмак;

- прозорість, так як під час кип'ятіння об'єднують білкові елементи з солоду і виводять їх в осад;

- стабілізують смакові якості пива за рахунок високих антиокислювальних якостей;

- протипухлинними, протизапальними властивостями володіє ксантогумулон - один з поліфенолів хмелю.

Сушіння хмелю звичайно проводять по сусідству із плантацією. По закінченні сушіння хміль утрамбовується в мішки і зберігається в броварнях у темних і прохолодних місцях – щоб уникнути окиснення і фотосинтезу.

 

image025.png

 

Переробка сировини хмелю в форму екстрактів або гранул дає можливість зменшити обсяг і значно збільшити термін використання. В даний час гранульований хміль для пива є найбільш натуральною формою. Він популярний в промислових масштабах і крафтовому пивоварінні.

Хміль у гранулах представлений двома видами - тип 90 і тип 45. Числове значення говорить про відсоток отриманої гранульованої речовини з цільної сировини. Іншими словами з 100 кг висушених шишок хмелю може бути отримано 90 або 45 кг готового гранульованого продукту. Тип 90 - стандартний, найбільш популярний. Тип 45 - гранули-концентрат, застосовуються в крафтовому пивоварінні досить рідко.

Продукт типу 90 являє собою дрібно розкришений хміль, спресований в циліндричні гранули. Гранульована структура утримується за рахунок багатого вмісту олій. Розпад на частинки відбувається після введення в сусло або пиво. Сформована в гранули сировина упаковується в спеціальні вакуумні пакети. Щільні шари фольги перешкоджають проникненню світла і повітря, захищаючи хміль від окислення. Безумовно під час переробки якась частина ефірних масел губиться, але більшість цінних властивостей хмелю зберігаються протягом тривалого часу.

Продукт типу 45 є збагаченою лупуліном формою хмелю. Цей тип має більш високий вміст гірких елементів, ефірних масел в порівнянні з гранулами типу 95. Хоча концентрація дубильних речовин незначна. Такі пропорції досягаються за спеціальною обробкою, під час якої усуваються пелюстки, стебельця хмелю.

 

image027.png