1.1 Очищення та зберігання насіння
Насіння, що надходять на зберігання,
містять органічні і мінеральні домішки. Ці домішки необхідно відокремити від насіння
олійних культур, оскільки вони зменшують вихід олії, можуть додавати олії специфічний присмак,
прискорюють знос робочих органів і створюють багато пилу в робочих приміщеннях.
Домішки відокремлюють у два прийоми:
- перше очищення виробляється перед сушкою при прийманні насіння на
зберігання;
- друге очищення – виробниче – виробляється безпосередньо перед переробкою у
виробничому корпусі.
- розміри насіння та домішок;
- форми поверхні насіння та домішок;
- аеродинамічні властивості насіння і домішок (в аспіраційних машинах).
Відділення домішок від насіння, що відрізняються від них розмірами і формою проводять
на ситових сепараторах, із плоскими і барабанними
ситами.
Для відділення домішок від насіння по аеродинамічних властивостях
використовують повітряно-ситові сепаратори типу ЗСМ. Основними робочими елементами в цих машинах є
ситові рами та аспіраційна
система.
Рисунок 1.1.1- Фото
сепаратора типу ЗСМ.
Високий вміст жирів в олійному
насінні обумовлює особливості його зберігання.
При збереженні в олійному насінні відбуваються складні біохімічні процеси, що
погіршують якість олії, що з нього добувається. Швидкість цих процесів знаходиться в прямий залежності від вологості насіння.
Насіння олійних культур необхідно зберігати в сухих, добре провітрюваних
зерносховищах. Надійне зберігання олійного
насіння зі вмістом олії до 50% можливо при їх вологості не вище 7 – 8%.
Насіння олійних культур у тому числі і соняшника з вологістю
не більш 7 – 8% зберігають у складах
різного типу, елеваторних або
силосних сховищах, механізованих складах з
активним вентилюванням насіння.
Для створення сприятливих умов тривалого зберігання насіння олійних
культур використовують метод активного вентилювання. При цьому також
здійснюється підсушування насіння. Метод активного вентилювання насіння є профілактичним
засобом у справі зберігання насіння. Для
тривалого зберігання насіння олійних культур використовують метод теплового
сушіння, при якій відбувається нагрівання насіння за допомогою
сушильного агента (повітря) і видалення
вологи.