3.2 Обладнання для теплової обробки м’ятки
Олія, адсорбована у виді тонких плівок на
поверхні часточок здрібненого ядра, утримується значними поверхневими силами.
Для ефективного витягу олії необхідно цей
зв'язок послабити. Для цієї мети служить
гідротермічна (волого-теплова) обробка м’ятки – приготування мезги або обсмажування. При зволоженні і
наступній тепловій обробці м’ятки слабшає
зв'язок ліпідів з не ліпідною частиною насіння – з білками і вуглеводами, і олія переходить у відносно вільний стан,
його в'язкість помітно знижується. Потім м’ятку нагрівають до більш високої температури, її
вологість при цьому знижується, і одночасно відбувається часткова денатурація білків, що змінює пластичні властивості
м’ятки. Так під дією вологи і тепла м’ятка змінює свої фізико-хімічні властивості і
перетворюється в мезгу.
У виробничих умовах процес готування мезги складається з наступних
операцій:
- зволоження м’ятки і підігрівання її до
температури 600С. Вологість м’ятки
після зволоження (для соняшника) повинна бути не вище
8…9%;
- нагрівання до 1050С та висушування м’ятки. Кінцева вологість готової мезги (для
соняшника) досягає 5…6%
Мезга з такими характеристиками
забезпечує ефективний попереднє віджимання олії. Для остаточного віджимання параметри мезги повинні бути іншими
(кінцева вологість 3…4%, температура
110…1200С).
Для приготування мезги застосують жаровні –
чанні, барабанні та шнекові. На даний час найбільш поширеними є чанні жаровні, які можуть складатися з 6 або 5
чанів.
За конструктивними ознаками жаровні можна поділити на три групи:
-
жаровні з підігріванням тільки
днищ;
-
жаровні з підігріванням днищ і
внутрішнього парового кільця у верхньому
чані:
-
жаровні з підігріванням днищ і бічних
стінок.
Щоб забезпечети безперервну роботу чанної жаровні обсмажування м’ятки розбивається на декілька етапів, кожний з яких
здійснюється в окремому чані. Для цього і використовують багаточанові жаровні, типу Ж – 68.
Жаровні мають вертикальний ряд чанів з паровою сорочкою і єдиним залом з
мішалками (рис. 3.2.1). Пара подається в
парову сорочку чанів під тиском до 0,7
МПа.
До жаровень безперервної дії відносять барабанні
жаровні.
Рисунок 3.2.1 – Жаровня Ж – 68:
1 – лопата ножа мішалки; 2 – вал
жаровні; 3 – привід жаровні; 4 – аспіраційна трубка; 5 – днище чана; 6 – чан; 7 –
парова сорочка днища і стінок чана.
Рисунок 3.2.2- Фото жаровні Ж – 68.
© ТДАТУ, Самойчук К.О., Паляничка Н.О., Верхоланцева В.О. 2021
рік