3. Технологічні та санітарно-гігієнічні вимоги до обладнання

До машин переробної промисловості пред'являються наступні технологічні вимоги:

- робочі органи машин і устаткування, при повній їх продуктивності, повинні надавати на оброблюваний продукт оптимальну технологічну дію, тобто: забезпечувати мінімальний нагрів в процесі подрібнення, змішування, наповнення, дозування продукту переробки і т.д.: не допускати розривів при обробці сировини (обробка кишкової сировини), порізів, поривів (наприклад, шкур при зйомці з туші) і ін.

- мати високу технико – економічну ефективність: зниження питомих витрат на одиницю продукції шляхом скорочення робочої сили, витрат на механічну, теплову і електричну енергію, підвищення якості і виходу готової продукції  і т.д.;

- мати високу зносостійкість робочих органів (якщо частинки матеріалів машин потраплять в продукт, його не можна використовувати в їжу);

- устаткування повинне відповідати вимогам технологічності – тобто відповідність конструкцій машин і устаткування оптимальним способом виготовлення, починаючи від виготовлення заготовок деталей і закінчуючи випробуванням зібраної машини;

- машини і устаткування повинні мати максимальну автоматизацію контролю і регулювання всіх виконуваних технологічних операцій і процесів;

- мати високу надійність – властивість машин виконувати задані функції, зберігаючи свої експлуатаційні показники в заданих межах в перебігу необхідного проміжку часу або необхідного напрацювання;

- відповідати вимогам ремонтопридатності – властивість машин, що полягає в пристосованості до попередження, виявлення і усунення відмов і несправностей шляхом проведення технічного обслуговування і ремонтів;

- машини і устаткування повинні відповідати вимогам довговічності, обумовленим в технічній документації, тобто зберігати працездатність до граничного стану з необхідними перервами для ТО і ремонтів;

- мати високий термін служби – календарна тривалість експлуатації машин і устаткування до моменту виникнення граничного стану,  обумовленого в технічній документації або до списання.

Загальне правило гігієни машин полягає в тому, що деталі, які стикаються з харчовими продуктами, повинні виготовлятися з антикорозійних матеріалів. За відсутності таких матеріалів поверхні, дотичні з харчовими продуктами, необхідно захистити від дії корозії. При виготовленні машин в харчовій промисловості не можна застосовувати наступні конструктивні матеріали: мідь, свинець, оцинковане залізо, емальовані і забарвлені поверхні. Необхідно уникати використання деревини.

Основні вимоги до машин з погляду санітарії наступні:

- машина повинна легко і швидко розбиратися для того, щоб її можна було ретельно очистити і помити;

- підшипники слід ущільнювати належним чином, щоб мастило не потрапило в продукцію;

- кути у машини повинні бути закруглені, щоб після чищення і миття в них не залишалися залишки продукції (частинки м'яса, овочів, фруктів і так далі);

- шви зварних конструкцій машин повинні бути якісними (гладкими і рівними), щоб в них не затримувалися частинки м'яса, овочів, фруктів, молока і др.;

- машина повинна повністю спорожнятися, бо залишки продукції (особливо м'яса, молока) можуть розкладатися і заразити наступну партію сировини.

До санітарних вимог необхідно додати покриття підлоги в цехах переробної промисловості. Покриття підлоги повинне одночасно відповідати правилам ТБ і вимогам гігієни. Підлоги повинні бути неслизькими, але з погляду гігієни повинні добре промиватися і дезінфікуватися. Підлоги не повинні поглинати вологу і не повинні мати щілин.

Одна з санітарних вимог, що пред'являються до машин, – це задоволення правилам по обмеженню шуму.

На всіх машинах по можливості необхідно замінити металеві деталі деталями з пластмас і ін. матеріалів тих, що мають низький шум.

Заміна ударних дій деталей – безударними; зворотно-поступального руху – обертальним, ретельне урівноваження (статичне, динамічне) всіх рухомих деталей машин і агрегатів для зменшення динамічних сил, збудливих вібрації; висновок в масляні ванни вібруючих і видаючих шум деталей;

Установка на самостійні фундаменти машин і агрегатів, що створюють вібрації.

Правила техніки безпеки на підприємствах переробної промисловості.

Підприємства переробної промисловості є місцем підвищеної небезпеки для робочих. Тому перед початком виробничої діяльності необхідно ознайомиться з небезпечними джерелами травматизму і правилами попередження травм, а також із захисними засобами для попередження травматизму.

Однією з характерних рис машин є наявність у них рухомих деталей, що обертаються, що вже представляє джерело небезпеки. Особливо небезпечні машини, у яких рухома деталь гостра (наприклад, ніж кутера).

Для попередження травматизму існують загальні правила ТБ. У кожній галузі переробної промисловості використовуються свої машини, складаються специфічні умови праці, які і відбиті в галузевих правилах ТБ. Крім того, при вивченні машин приділятимемо увагу правилам ТБ відносно конкретних машин і устаткування.

Всі машини переробної промисловості повинні мати надійну огорожу рухомих частин і приводних механізмів.

Деталі машин, що обертаються, повинні бути забезпечені запобіжними пристосуваннями, мати блокування всякого роду кришок і щитів, що прикривають частини машин, що обертаються, з пристроєм, що вимикає, для автоматичної зупинки машини при їх підйомі.

Всі піднімально–транспортні машини повинні завантажуватися тільки до допустимої вантажопідйомності.

Електроустаткування, електроприводи машин підключати тільки до відповідної напруги (наприклад, для електропили, дискового ножа в м'ясному цеху допускається використання тільки напруга в 24В).

Центрифуги, сепаратори, жиротопки, газове устаткування, що працює під тиском і ін. складне по ТБ устаткування можуть обслуговувати тільки кваліфіковані робочі.

При використанні нової машини перед її експлуатацією слід провести контроль по ТБ.

Машину можна експлуатувати тільки в межах технічних умов паспорта.

Всі машини під час їх регулювання, монтажу, миття і ремонту повинні знеструмлюватися.