2. Технологічні лінії харчових переробних підприємств та їх класифікація

Технологічні лінії харчових і переробних підприємств призначені для переробки сільськогосподарської сировини в харчову продукцію. На вхід любої лінії подається сировина, яка має певні властивості, а з лінії, в результаті її функціонування сходить готова продукція, яка має зовсім інші властивості.

Технологічні лінії складаються з машин і апаратів.

Машина – механічне пристосування, яке працює у певному режимі для перетворювання енергії, матеріалу або інформації.

Машина складається зі станини або рами, приводу, робочих органів та органів керування.

Апарат – пристосування, в якому проходять теплові, електричні, фізико-хімічні, біологічні та інші процеси, які викликають зміни фізичних, хімічних властивостей або агрегатного етану оброблювального продукту.

 

90.png

Рисунок 2.1 -Комплекс для виробництва олії ОВОР-450 потужністю переробки до 450 кг насіння соняшнику за 1 годину.

 

91.png

Рисунок 2.2 - Обладнання з переробки молока продуктивністю на 5000 л/добу, 10000 л/добу і 15000 л/добу лінія для виробництва сиру, вершкового масла, сметани й інших кисломолочних продуктів.

Проведемо класифікацію обладнання переробних підприємств виходячи із його функціонально-технологічних властивостей.

За якістю і складнощами  виконуваних технологічних операцій:

- одно-операційні  (окремі машини і устаткування);

- багатоопераційні  - виконують декілька операцій – агрегати;

- механізовані лінії – система машин і агрегатів для послідовного виконання окремих операцій технології;

 - потокові технологічні лінії по переробці сільськогосподарської продукції  (наприклад, потокова лінія для забою худоби).

По конструктивним ознакам:

- рамні;

- безрамні, роль рами виконує кожух машини;

- стаціонарні;

- пересувні.

По вигляду використовуваного джерела енергії для приводу:

- електропривід;

- гідропривід;

- пневмопривод;

- ручний або механічний привід.

По вигляду використання силової передачі:

- ремінна;

- ланцюгова;

- зубчата (циліндровий, конічний, черв'ячний редуктор);

- фрикційна;

 По технологічних ознаках.

Мийні машини:

- машини для миття тари;

- машини для миття сировини;

- ашини для санітарної обробки машин, устаткування і інструменту;

- машини для  санітарної обробки приміщень.

Машини для контролю і сортування  сировини:

- різного роду калібрувальні  пристрої;

- сортувальні  машини;

машини підготовки якісної сировини, що виконують  роль, для  переробки.

Подрібнювачі:

- подрібнювачі  плодів і овочів;

- подрібнювачі  м'яса;

- машини  для різання сировини;

- різного роду дробарки (плодів, кісток);

- машини тонкого подрібнення (кут тера);

Роздільники сировини:

- протиральні  машини;

- преси;

- сепаратори;

- сортувальні  агрегати;

- фільтри.

Наповнювально-дозувальні машини :

- наповнювачі;

- дозатори;

- машини  для  дозування (рідких продуктів, в'язких продуктів, м'ясної сировини, плодів, овочевих  сумішей, сипких  продуктів).

Закаточні  машини:

- напівавтомати;

- автомати (автоматичні  лінії);

- лінії  для  запаювання жерстяної  тари;

- лінії для запаювання скляної  тари.

Теплове устаткування:

- розварювачі;

- підігрівачі;

- обжарювальні  пристрої;

- випарні  установки;

- стерилізатори;

- сушильні  установки.

Холодильне устаткування:

- охолоджувачі;

- холодильні  камери, шафи.

Велика  кількість допоміжного устаткування і інструменту (візки, стерилізатори інструменту, заточувальні пристрої, настроювадбні та вимірювальні прилади, тощо).