ПРО ЕЛЕКТРОННИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК
Автори –
співробітники кафедри «Обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю.
Ялпачика» Таврійського державного агротехнологічного університету імені
Дмитра Моторного:
Самойчук К.О. – доктор технічних наук, професор,
завідувач кафедри;
На сьогодні
особливого значення набуває методологія науки, оскільки удосконалення
методологічного, системного аналізу потребує детального пізнання процесів, що
відбуваються, а також вміння досліджувати проблеми і висувати гіпотези,
встановлювати тенденції та закономірності суспільно-економічних процесів,
здійснювати розв'язання складних задач. Величезні бази даних, які тісно
пов'язані глобальними комп'ютерними мережами, з одного боку, надають людині
можливості для вивчення та узагальнення, а з іншого — надто підвищують вимоги до
обсягу знань людини.
В електронному навчальному посібнику «МЕТОДИ ТЕОРЕТИЧНИХ І ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ» розглянуті завдання і структура теоретичних досліджень, сучасні методи теоретичних досліджень. Значну увагу приділено моделюванню процесів харчової технології, а саме: розкрито сутність методу моделювання та загальних відомостей про метод статистичного моделювання. Наведені класифікація, типи і завдання експерименту, методологія експериментальних досліджень та методи обробки й аналізу отриманих експериментальних даних та способи перевірки їх на адекватність.
Посібник рекомендований при вивченні дисципліни МЕТОДОЛОГІЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ З ОСНОВАМИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ здобувачами другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 133 "Галузеве машинобудування", а також може бути використаний магістрантами, аспірантами та науковцями при написанні дисертаційних робіт для здобуття наукового ступеня.