ПРО ЕЛЕКТРОННИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК
Автори
– співробітники кафедри «Обладнання переробних і харчових виробництв імені професора
Ф.Ю. Ялпачика» Таврійського державного агротехнологічного університету
імені Дмитра Моторного:
Самойчук К.О. – доктор технічних наук,
професор, завідувач кафедри;
Паляничка Н.О. – кандидат технічних наук, доцент;
Лівик Н.В. – інженер.
Одна з
глобальних проблем суспільного розвитку – задоволення потреб населення у
продуктах харчування за науково обґрунтованими фізіологічними нормами, що
забезпечує відтворення його життєдіяльності, активну участь в економічному і
соціальному розвитку суспільства. Особливу роль у вирішенні продовольчої
проблеми відіграє харчова промисловість, яка є завершальною ланкою виробництва
кінцевих продовольчих товарів.
Найпоширенішим і
масовим виробництвом у харчовій промисловості є хлібопечення – виробництво
(випікання) хліба та хлібобулочних виробів. Хліб та хлібобулочні вироби –
харчові продукти, що випікають із борошна, води, дріжджів, солі та іншої
сировини, необхідної для їх виготовлення і дозволеної для хлібопечення у
встановленому порядку.
Підбір
професійного хлібопекарського обладнання залежить від типу виробництва, масштабу
підприємства і поставлених завдань. Неправильно підібрані машини можуть стати
причиною випуску неякісної продукції.
В
електронному навчальному посібнику «ТЕХНОЛОГІЧНЕ ОБЛАДНАННЯ ХЛІБОПЕКАРНОГО
ВИРОБНИЦТВА» розглядається обладнання для хлібопекарського виробництва: для замісу тіста, для його обробки, для
випічки і допоміжне обладнання.
Посібник
рекомендований здобувачам вищої освіти спеціальності «Галузеве машинобудування»
й «Харчові технології», учням (слухачам) професійно–технічних навчальних
закладів, які здійснюють підготовку кваліфікованих робітників за професіями:
машиніст тістомісильних машин, машиніст тістообробних машин, оператор ліній
харчових продуктів (хлібопекарсько–макаронних та кондитерських), апаратник
виробництва заквасок, машиніст поточної лінії формування хлібних виробів,
машиніст формувально–закручувальних машин, оператор виробничих печей,
пекар.