1.2 Класифікація та основні типорозміри тваринницьких ферм і комплексів

Виробництво тваринницької продукції здійснюється на спеціалізованих підприємствах – тваринницьких фермах та комплексах, - діяльність яких пов’язана з утриманням тварин. Між вказаними об’єктами є певні розмежування.
Тваринницька ферма – це узгоджена сукупність необхідних основних та допоміжних виробничих будівель для утримання худоби різного віку та цільового призначення, що розміщені на єдиному генеральному плані відповідно до будівельних і технологічних норм та правил, сполучені зручними інженерно-технічними комунікаціями і системами, забезпечені засобами механізації виробничих процесів.
Тваринницький комплекс або ферма промислового типу – це велике спеціалізоване підприємство, яке забезпечує стабільне ритмічне виробництво високоякісної продукції на основі індустріальної технології.
За цільовим призначенням тваринницькі ферми та комплекси поділяють на племінні, репродукторні та товарні. Племінні підприємства (станції, заводи) займаються поліпшенням існуючих та виведенням нових порід тварин. На репродукторних здійснюють розмноження високоцінного поголів’я, одержують і вирощують молодняк для забезпечення ним товарних господарств. Саме останні і виробляють тваринницьку продукцію, яка призначена для забезпечення, в першу чергу, населення продуктами харчування, а також промисловості деякими видами сировини.
Залежно відвиду тварин, що утримуються, розрізняють ферми та комплекси великої рогатої худоби, свинарські, вівчарські, птахівницькі, звірівницькі. Крім того, товарні тваринницькі підприємства спеціалізуються за видом продукції (по виробництву молока, м’яса, яєць, вовни, хутра тощо).
У молочному скотарстві створюються такі ферми та комплекси: змішані із закінченим виробничим циклом (повним оборотом стада); спеціалізовані, на яких, крім корів, утримують телят тільки в період випоювання їм молока; спеціалізовані на вирощуванні телиць для комплектування молочного стада. Розміри молочнотоварних підприємств коливаються в широких межах (табл. 1.1).
Ще більше варіантів є стосовно ферм та комплексів великої рогатої худоби м’ясного напряму. Вони розрізняються за розмірами, тривалістю і фазами утримання, бувають: з повним оборотом стада, для вирощування, дорощування та відгодівлі молодняку, а також для відгодівлі дорослої худоби.

Таблиця 1.1 – Номенклатура і розміри ферм та комплексів великої рогатої худоби

Тип підприємства

Розміри ферм

товарних

племінних

Для виробництва молока, голів:

з прив’язним утриманням

з безприв’язним утриманням

Для вирощування ремонтних телиць, скотомісць:

від 20 днів до 6-7-місячної тільності

від 4-6 до 6-7-місячної тільності

Репродукторні та м’ясні з повним оборотом стада, голів

Для виробництва яловичини, скотомісць:

від 20 днів до 13-18 міс.

вирощування молодняку 

дорощування     

відгодівля          

Для дорощування та відгодівля молодняку від 4-6 до

16-18 міс., скотомісць

Для відгодівлі дорослої худоби, скотомісць

Відгодівельні майданчики, голів

 

400, 600*, 800, 1200

400, 600*, 800, 1200

 

1200**, 3000, 6000

900*, 2000, 4500

600, 800, 1200, 1600

 

3000, 6000, 12000

2500, 5000, 10000

2000, 4000, 8000

3000, 6000, 12000

 

3000, 6000, 12000

1000, 6000, 12000

1000, 3000, 5000, 10000

 

400, 600*, 800

400, 600*, 800

 

1000, 2000  -

1000, 2000  -

400, 600, 800

 

-     -      -

-     -      -

-     -      -

-     -      -

 

-     -      -

-     -      -

-     -      -

  * Рекомендується при реконструкції та розширенні ферм.

** Рекомендується при введенні внутрішньогосподарської спеціалізації.

Будівництво ферм ВРХ на 4000 голів

Ваш браузер не поддерживает JWPlayer

Свинарство в невеликих господарствах розвивається переважно шляхом створення ферм із закінченим циклом виробництва. Досить перспективними є спеціалізовані ферми та комплекси по відтворенню і відгодівлі свиней. Розмір цих підприємств – від 6 до 108 тис. голів на рік (табл. 1.2). промислові комплекси на 54 тис. голів і більше проектуються і будуються за індивідуальними замовленнями. До складу кожного великого комплексу входить репродукторний цех (ферма) і комбікормовий цех або завод.

Таблиця 1.2 – Номенклатура і розміри свинарських ферм та комплексів

Тип підприємства

Розміри ферм

Племінні, основних свиноматок, голів

Репродукторні, тис. голів на рік

Товарні, тис. голів на рік:

відгодівельні

із закінченим виробничим циклом

200, 300, 600

6, 12, 24

 

12, 24

6, 12, 24, 27, 54, 108

У вівчарстві на фермах та комплексах утримують і вирощують овець для одержання вовни, каракулевих смушків, овчини, м’яса та молока. Розміри підприємств визначаються їх виробничим напрямом, а також породою овець (табл. 1.3).
Громадське птахівництво зосереджене на спеціалізованих державних птахофабриках, а також на птахофермах колективних (КСП) та приватних сільськогосподарських підприємств. Сучасне птахівництво розвивається переважно на індустріальній основі і є найбільш технологічно і технічно досконалою галуззю тваринництва. Зокрема, птахофабрики – це великі вузькоспеціалізовані підприємства промислового типу, розраховані на утримання від 50 тис. до 1 млн. курей-несучок або на вирощування від 25 тис. до 10 млн. курчат-бройлерів на рік. Спеціалізовані птахорадгоспи мають дещо менший обсяг виробництва (до 200 тис. курей-несучок або до 500 тис. бройлерів на рік). Ще менші за розміром держгоспні, колективні та приватні птахоферми (16, 20, 50 тис. курей-несучок або до 500 тис. бройлерів на рік). Останні використовують дешеві місцеві корми і не розраховані на повний (закінчений) цикл виробництва.

 

Таблиця 1.3 – Номенклатура і розміри вівчарських ферм та комплексів

Тип підприємства

Розвиток за напрямом виробництва

Тонкорунне та

напівтонкорунне

Шубне і м'ясо-вовняно-молочне

Каракульське та м'ясо-сальне

Спеціалізовані маточні, голів

Ремонтного молодняку, скотомісць

 

Відгодівельні, скотомісць

3000

3000, 6000, 9000

5000, 10000, 20000

500

1000, 2000, 3000

1000, 2000, 4000

3000

3000, 6000, 9000

5000, 10000, 20000

Крім вказаних типорозмірів тваринницьких об’єктів, для підсобних та деяких інших господарств, а також для підприємств, що використовують харчові й промислові відходи, для фермерів чи інших малих колективів розробляються проекти ферм, розміри яких визначаються окремими замовленнями.

Сімейні ферми на Україні - як альтернатива великим мегафермам по утриманню молочного поголів'я  корів