3.1 Структура виробничих процесів та операцій

Організація тваринництва передбачає комплекс дій (операцій), які забезпечують основний технологічний процес відтворення і містить способи виробництва запланованого виду й заданої якості продукції (молоко, м'ясо, яйця, вовна тощо) при максимально ефективному використанні матеріальних, енергетичних та трудових ресурсів.
Зоотехнічна частина технології виробництва зумовлює варіанти утримання і обслуговування тварин, об’єднаних в однорідні технологічні групи, що відзначаються однаковими продуктивністю, тривалістю виробничого циклу, нормативними потребами та іншими характеристиками і підпорядковані одному режиму дня. Останній визначає структуру й послідовність виконання технологічних операцій по обслуговуванню тварин у чітко встановлений час доби (табл. 3.1).
Послідовність виконання виробничих операцій в окремих випадках зумовлюється фізіологічною особливістю тварин, в інших – властивостями одержуваної продукції, а в загальному вона визначається сукупністю біологічних та господарських потреб ефективного використання тварин, видом вироблюваної продукції. Специфіка виробництва у тваринництві виявляється в тому, що не всі технологічні операції мають однакову періодичність виконання. Біологічна циклічність господарсько-корисних функцій тварин позначається на основному технологічному процесі, в зв’язку з чим частина його операцій також потребує циклічного здійснення.
Таким чином, у тваринництві розрізняють дві різновидності операцій – щоденні й циклічні. До щоденних технологічних операцій, які є об’єктами механізації, належать:
- приготування і роздавання кормів;
- водопостачання ферми та напування тварин;
- внесення підстилки, очищення годівниць, стійл і приміщень та видалення гною;
- контроль і регулювання мікроклімату у тваринницьких приміщеннях;
- доїння корів (збирання яєць);
- первинна обробка молока (очищення й сортування яєць).

Таблиця 3.1 – Приблизний розпорядок дня на молочнотоварній фермі

Операція

Час виконання

Тривалість

початок

закінчення

Перша зміна

Очищення годівниць, стійл, приміщень, видалення гною

Доїння корів

Роздавання кормів

Відпочинок

Прогулянка тварин

Заміна підстилки, видалення гною, зооветеринарні заходи

Роздавання кормів

Прибирання робочого місця

Тривалість зміни

Друга зміна

Доїння корів

Очищення стійл, видалення гною, зооветеринарні заходи

Роздавання кормів

Відпочинок

Доїння корів

Прибирання робочого місця

        Тривалість зміни

 

 

5.30

6.00

8.00

9.00

10.00

 

10.00

11.30

12.30

 

 

13.00

 

15.00

16.00

17.00

19.00

21.00

 

 

 

6.00

8.00

9.00

10.00

11.00

 

11.30

12.30

13.00

 

 

15.00

 

16.00

17.00

19.00

21.00

21.30

 

 

 

0.30

2.00

1.00

1.00

1.00

 

1.30

1.00

0.30

6.30

 

2.00

 

1.00

1.00

2.00

2.00

0.30

6.30

До технологічних операцій циклічного характеру як об’єктів механізації належать стрижка овець, деякі зооветеринарні заходи (купання, штучне осіменіння тварин тощо), транспортування продукції тваринництва з території підприємства, очищення і дезінфекція приміщень тощо.
Слід підкреслити певну умовність визначення процесу та операцій. У практиці механізації перелічені вище операції найчастіше розглядаються як процеси (приготування і роздавання кормів, прибирання гною, доїння корів, стрижка овець тощо), враховуючи при цьому, що є процеси та операції різного рівня. Наприклад, зоотехнія розглядає виробництво тваринницької продукції в цілому як технологічний процес, назвемо його основним стосовно кінцевого соціального значення; годівлю тварин кваліфікують як операція. Це один рівень визначення.
З іншого боку, кормоприготування – це теж виробничий процес із своїми технологією, вихідною сировиною і кінцевим продуктом. Цей процес, в свою чергу, реалізується через здійснення цілого комплексу операцій, у тому числі й технологічних (очищення, подрібнення, дозування, змішування тощо). Це приклад іншого рівня виробничого процесу, який по відношенню до основної технології виробництва тваринницької продукції є супутнім. Проте в окремих випадках, наприклад, при вузькій спеціалізації підприємств, функціонуванні автономних цехів чи станцій (комбікормових, утилізації гною, водопостачання, обробки молока тощо) результат саме цього процесу і є кінцевою метою зазначених виробничих об’єктів.
Експлуатація тваринницького підприємства, як об’єкта механізації, і полягає у своєчасному виконанні комплексу інженерно-технічних процесів, пов’язаних з утриманням і обслуговуванням тварин відповідного цільового призначення. кожний виробничий процес складається з цілого ряду взаємопов’язаних операцій, які здійснюються в узгодженій послідовності. Для аналізу та розробки карт технологічного процесу всі операції поділяють на категорії з певними принциповими ознаками і можуть мати своє позначення на карті, схемах.

Інженерно-технічні процеси і потокові технологічні  лінії

у тваринництві

Водопостачання

ферми

Одержан-ня продукції

Кормови-робництво

Зоовете-ринарні заходи

Створення і регулю-ваннямік-роклімату у вироб-ничих приміщеннях

Прибиран-ня стійл та приміщень

Напуван-ня тварин

Приготу-вання кормів

Роздаван-ня кормів

Видален-ня гною

Утилізація гною

Обробка тварин

Первинна обробка продукції

Зберіган-ня продукції

Очищення та дезин-фекція приміщень і території

Технологічні (основні) операції . Вони забезпечують цілеспрямовану зміну фізичних, хімічних чи біологічних властивостей вихідного предмету (сировини) в процесі одержання заданої кінцевої продукції чи напівфабрикату.
Транспортні операції . Пов’язані з переміщенням предметів праці з однієї зони в іншу, від однієї машини до другої за ходом виробничого процесу.
Контрольні операції . Встановлюють відповідність предмета праці заданим кількісним і якісним характеристикам у процесі та після виконання основних операцій, забезпечують управління цими характеристиками.
Операції нагромадження і зберігання. Вказують на необхідність певного витримування сировини чи продукції в процесі виробничого циклу.
Співвідношення тих чи інших операцій у загальній структурі виробничого процесу залежить від досконалості прийнятої технології виробництва, його інженерно-технічного забезпечення, схеми організації, компоновки обладнання та цілого ряду інших умов і факторів. Тому при поопераційному плануванні кожний етап технологічного процесу слід аналізувати з різних поглядів (системно) і порівнювати за кількома варіантами. Наприклад, вибір машини здійснюють з урахуванням її продуктивності та якості роботи, можливості більш повного завантаження. При визначенні робочих органів та обладнання оцінюють їхню придатність стосовно даної операції. Порівнюють також питомі показники енерго-, метало- та трудомісткості виконання операції. Крім того, враховують ступінь чи пристосованість до автоматизації окремих операцій і всього технологічного процесу.