5.2 Класифікація устаткування хлібопекарських підприємств

Устаткування сучасного механізованого й автоматизованого хлібопекарського підприємства в залежності від його призначення можна розділити на технологічне, транспортне, енергетичне, санітарно-технічне і допоміжне устаткування.

До технологічного устаткування відносяться машини, установки й апарати, у яких оброблювана сировина чи напівфабрикати проходять фізико-механічні, теплові і біохімічні зміни, а також машини, що роблять упакування виробів.

До транспортного устаткування відносяться установки і машини, що переміщають сировину, напівфабрикати і готову продукцію, тобто пневматичні установки, транспортери, підйомники, насоси і т.д.

Усе технологічне і транспортне устаткування, що використовується в хлібопекарській промисловості, може бути згруповане в комплекси в залежності від технологічного призначення. При цьому кожна група устаткування поєднує окремі машини, апарати і механізми в єдиний механізований комплекс, що виконує визначений технологічний процес, чи складається з окремих машин, не зв'язаних між собою, але виконуючих у цілому той же технологічний процес.

Технологічне і специфічне транспортне устаткування хлібопекарських підприємств різної потужності можна розділити на п'ять груп.

1. Устаткування для транспортування, збереження, підготовки борошна і підсобних продуктів: транспортуючі установки; змішувачі для борошна, що роблять змішування борошна з різних партій у заданих співвідношеннях; просіювачі, що відокремлюють сторонні домішки від сировини; змішувачі для води, у яких готується суміш холодної і гарячої води заданої температури; солерозчинник і мішалка дріжджів для приготування різних розчинів.

image037.jpg

 

image038.jpg

 

2. Устаткування для готування тіста і дозування сировини: тістоприготовчі агрегати, що складаються з дозувальної апаратури, що відмірює задані порції сировини; тістомісильних машин, що роблять заміс тіста з борошна, води й інших складових частин; установок для шумування тіста, у яких створюються оптимальні умови для цього процесу; пристроїв для передачі тіста в тісторозділочні машини.

image039.jpg

 

3. Устаткування для розподілу, формування і розстоювання тіста: тісторозділочні агрегати, що представляють собою комплекс тісторозділочних і тістоформуючих машин і установок, за допомогою яких виробляється розподіл тіста на шматки необхідної ваги і додання цим шматкам форми і розмірів, обумовлених сортом виробів, що випікаються; установки для проведення процесу розстоювання шматків тіста – конвеєри і вагонетки, у яких сформовані вироби, знаходячись якийсь час у стані спокою, відновлюють свої фізичні властивості, втрачені в процесі формування, і завдяки триваючому процесу шумування здобувають пористу структуру.

 

image041.jpg

 

4. Печі і сушарки, у яких шматки тіста чи напівфабрикати під впливом тепла перетворюються в готові вироби.

image043.jpg

 

5. Устаткування хлібосховищ: установки для переміщення, сортування й охолодження хліба; пакувальні машини, ваги і допоміжне устаткування.

image035.jpg

 

До змісту