3. Технологічне обладнання для сортування (просіювання) продуктів подрібнення зерна

Суміш продуктів, які отримують після подрібнення у вальцьових верстатах, складається з часток різної форми і розмірів. Поряд з великими, середніми і дрібними частками в суміші містять і готовий продукт – борошно. Перед тим як далі перемелювати цю суміш, з неї необхідно виділити борошно, а іншу частину розділити на фракції за величиною.

Поділ суміші (сортування) здрібнених часток на фракції можна здійснити такими способами:

·   механічним способом (на ситах);

·   аеромеханічним способом (на пневмосепараторах);

·   пневмоситовим способом (у пневмоситових класифікаторах).

Процес поділу вихідної суміші на ситах на складові більш однорідної фракції називається просіванням. Виробничі потужності борошномельного підприємства визначають по продуктивності просіювальних машин, після яких одержують готову продукцію – борошно.

На сучасних борошномельних заводах для сортування продуктів подрібнювання (просівання) зерна використовують просіювачі. Основною частиною просіювача – ситові корпуси, що складаються з покладених одна на одну дерев'яних рам з натягнутими горизонтальними ситами.

Ситові корпуси роблять круговий поступальний рух у горизонтальній площині. Продукти подрібнювання, переміщаючись по ситах розсіву, переходять зверху вниз з рами на раму і поступово просіваються, розділяючись на кілька фракцій, що відрізняються крупністю часток. Ефект роботи всіх технологічних машин борошномельного заводу залежить від того, наскільки усі фракції виявляться однорідними по крупності часток. Просіювачі застосовують і на круп'яних заводах для сортування зерна, продуктів лущення і крупи. Для сортування продуктів, які отримують на останніх етапах подрібнення зерна, використовують відцентрові бурати і барабанні (циліндричні) просіювачі.