2.1 Замочування ячменю
Зерно
з нормальною вологістю
являє собою живий організм
в стані глибокого спокою. Усі життєві процеси зведені в ньому до мінімуму, в
тому числі і дихання.
У
ячмені, що зберігається в нормальних умовах, вміст води становить 12…14%. Це
кількість так званої конституційної води достатньо лише для збереження
життєздатності
зерна.
Для
процесу пророщування, утворення клітин
і тканин зародку
зерна
повинні доставлятися розчинні поживні речовини, які можуть передаватися з клітки
в клітку
Життєдіяльність
зерна починається безпосередньо в процесі його замочування; зерно починає
дихати, використовуючи кисень
води і повітря.
Замочування
ячменю - перший етап процесу солодорощення. Умови
замочування (температура
води, вирівненість зерна, достатній вміст кисню
в воді) значно впливають на весь процес
солодорощення,
тривалість його, втрати поживних речовин
зерна і якість готового солоду. Основна мета замочування полягає в тому, щоб
дати ячменю необхідну кількість води для збудження його життєдіяльності
і проростання, а також очистити його від пилу і бруду, видалити легкі зернові і
незернові домішки,
що залишилися після очищення і сортування,
продезінфікувати
зерно.
Основні
операції замочування ячменю:
Ø прийом
ячменю
в чани для замочування;
Ø відсмоктування
CO2;
Ø аерація;
Ø спорожнення
чанів для замочування за допомогою різних транспортерів (стрічкові транспортери,
редлер)
- в нержавіючому
виконанні.
Весь виробничий процес повністю автоматичний, керований комп'ютером, повна візуалізація в приміщенні для обслуговуючого персоналу.
Чан для замочування (рис. 2.1.1) являє собою сталевий циліндр з конічним дном, привареним до циліндричної частини під кутом 45 °.
Рисунок
2.1.1 – Чан для замочування
У
апарату для замочування з конічним
днищем по трубопроводу
в нижню частину ерліфтної
труби подається стиснене повітря, яке захоплює за собою зерно з водою і піднімає
його вгору, де за допомогою сегнерова колеса
рівномірно розподіляється по об'єму апарату.
Стисле
повітря подається також в барботер,
розташований в конічної частини апарату. Для спуску замоченого зерна в нижній
частині апарату знаходяться вентиль
з клапаном
і спускний штуцер.
Відділення
для замочування зазвичай
розташовується в безпосередній близькості від току з метою раціонального
транспортування зерна.
На
багатьох заводах
чани для замочування встановлені на другому поверсі, що забезпечує подачу з них
зерна самопливом.
Існуюча
конструкція типового чану для замочування забезпечує ретельну промивку зерна, що
надходить на замочку, відділення легких домішок в спеціально пристосованих для
цього пастках,
насичення води для замочування киснем повітря, та ін.
Місткість
апарату для замочування V (м3)
дорівнює:
V = 1,5 (Gя /ρ),
(2.1.1)
де
Gя - маса ячменю,
що замочують, кг;
ρ - насипна щільність зерна, кг/м3 (ρ = 650).