2.2.3.5 Баштові солодовні
У
баштових солодовнях
солодження відбувається в вертикальній площини.
У
башті
(будівля) можуть йти як процес солодження, так і інші процеси (мийка,
замочування, сушка).
Спочатку
з'явилися методи Клінга і Нейберта, які передбачують тільки процес пророщування
в вертикальній площині.
У цьому випадку будівлю баштового типу розділено на рівні (по Клінгу - 8 рівнів, по Нейберту - 7 рівнів). На кожному рівні розташована перекидна решітка. Ячмінь в ході переробки передається з решітки на решітку шляхом перекидання. Кожному поверху відповідає свій день пророщування (рис. 2.2.3.5.1).
Рисунок
2.2.3.5.1 – Баштова солодовня
(тип
Клінга).
Для
аерації,
охолодження і зволоження передбачені канали в бічних стінках будівлі.
При проходженні повітря зверху вниз вуглекислий газ,
що накопичується в міжзерновому просторі будівлі, також переміщається зверху
вниз. В результаті чого в верхніх областях повітря чистіше, що сприяє процесам
зростання паростка, а в нижніх - більш насичене СО2,
що сприяє процесу розчинення (позитивний фактор).
Нові
солодові виробництва, зведені за останні 10 років, представлені в основному
солодовнями баштового типу. Солодовні такої конструкції розроблені в зв'язку з
необхідністю будівництва установок, що відповідають найсучаснішим вимогам. До
них, наприклад, відносять так зване «сухе» замочування, максимально можливе
скорочення транспортування вологого ячменю і свіжопророслого солоду
і, в першу чергу, невеликі обсяги інвестицій.
Цим вимогам відповідають баштові солодовні, що дозволяють на відносно обмеженому
просторі здійснити всі процеси, спрямовані на виробництво солоду: замочування,
пророщування і сушіння (рис. 2.2.3.5.2).
Рисунок
2.2.3.5.2 –
Сучасна баштова
солодовня.
Розглянемо
характерні риси такого роду споруд. Обладнання для замочування, пророщування і
сушіння розміщується ярусами - одне під іншим - в основній виробничій башті
циліндричної
форми. У безпосередній близькості від цієї споруди,
приєднуючись до неї, розташовується робоча башта, в якій розміщені системи
аерації, охолодження (або, при необхідності, нагрівання) і кондиціонування повітря
для пророщування.
Крім
цього в робочій вежі розташовані: сходова клітка, ліфт і вертикальні канали для
електрокабеля,
водопроводу,
стічних вод,
холодоагенту,
стисненого повітря
для приводу механізмів,
а також трубопроводи
системи опалення.
У робочій вежі змонтована також норія
для транспортування ячменю до верхнього ярусу. Якщо споруда солодовні відносно
невисока, то замість норії для транспортування суміші «вода / ячмінь»
використовується система гідротранспорту.
У цій же частині солодовні знаходяться системи автоматичного управління
і силові установки.
Рисунок 2.2.3.5.3 – Круглий ящик для солодорощення, заповнений сировиною.
Рисунок 2.2.3.5.4 – Круглий ящик для солодорощення без сировини (добре видно перегрібач).
Рисунок
2.2.3.5.5 – Круглий ящик для солодорощення, простір під
решіткою.