2.2.3.3 Солодовня з пересувною грядкою
Солодовня
з пересувною грядкою (рис. 2.2.3.3.1) являє собою довгий ящик 6,
підситовий простір 9 який розділений в поперечному напрямку
перегородками
на кілька відділень, число яких дорівнює або кратне числу доби рощення. На
поздовжніх стінках ящика 6 укладено рейки,
по яких уздовж ящика періодично пересувається ковшовий
солодо-перегрібач 5 за допомогою візка
4. При робочому ході
перегрібач 5 перекидає пророщуване зерно, чим досягається не
тільки його перемішування, а й переміщення уздовж ящика.
Робочий
хід перегрібача має напрямок від місця вивантаження готового солоду до місця
завантаження замоченого ячменю. Замочене зерно з апаратів для замочування
7 і 8 завантажується завжди в одне і те місце
солодорощуваного ящику 6. Перегрібач приводиться в рух через кожні
12 або 24 год і кожен раз перекидає зерно на один крок,
а на звільнену площу сита знову завантажується замочене зерно. Солод, проходячи
до місця вивантаження, при черговому робочому ході перегрібача викидається в
бункер 3, звідки транспортерами
1 і 2 (шнеком, стрічкою,
елеватором
і т.п.) передається в сушарку.
Пророщене
зерно провітрюється кондиціонованим повітрям, що нагнітається вентилятором в
центральний канал 10, що проходить уздовж усього солодорощуваного ящику 6.
Подача кондиціонованого повітря з цього каналу в кожне відділення підситового
простору 9 регулюється шибером
в залежності від інтенсивності
росту, необхідності відводу діоксиду вуглецю,
що виділяється і підтримки оптимальної температури.
При
паралельній
установці декількох солодорощуваних ящиків 6 з пересувними грядками кондиціонери
розміщують з таким розрахунком, щоб в кожному з них повітря готувалося для
певної стадії солодорощення:
Ø в
першому кондиціонері - незволожене повітря для підсушування вологого, тільки що
розвантаженого в ящик замоченого зерна, і підв'ялювання свіжопророслого солоду
перед вивантаженням його з солодовні в сушарку;
Ø у другому кондиціонері - охолоджене і зволожене повітря для провітрювання грядки на третій - четвертий день солодорощення і т. ін.
Рисунок
2.2.3.3.1– Солодовні з пересувною
грядкою:
1, 2 – транспортери; 3 – бункер; 4 – візок; 5 – ківшевий солодо-перегрібач; 6 – ящик; 7, 8 – замочні апарати; 9 – підситовий простір; 10 – центральний канал.