2.2 Солодорощення
Пророщування
зерна є найголовнішим процесом
при виробництві солоду.
Основна його мета - утворення ферментів.
Ці ферменти необхідні для розщеплення речовин при затирання (затирання -
технологічна операція, що має місце в процесі приготування сусла
у варильному відділенні ). Крім того, в процесі пророщування відбуваються
підготовка і біохімічні
перетворення запасних речовин ендосперму
(головним чином, це клітинні стінки крохмальних
гранул,
що складаються в основному з β-глюкана,
і білки,
що входять до складу крохмальних гранул). При солодорощенні відбуваються складні
процеси:
Ø біологічні
- проростання зародка і синтез
нових речовин, а також дихання зерна;
Ø біохімічні
- гідроліз
запасних речовин ендосперму;
Ø хімічні
- взаємодія отриманих в результаті гідролізу речовин і утворення
смако-ароматичних з'єднань;
Ø фізичні
- пересування розчинених запасних речовин від ендосперму до зародка і назад.
Існує
велика кількість типів солодовень:
Ø токові;
Ø барабанні;
Ø ящикові;
баштова
(як різновид ящикової солодовні);
Ø статичні
солодовні;
Ø солодовня
«пересувна грядка»;
Ø солодовня
з камерами розчинення;
Ø солодовня
з безперервним методом виробництва.
Процес солодорощення у всіх випадках здійснюється за встановленим регламентом, який є для кожного типу солоду і сорту ячменю, наприклад як на рис. 2.2.1.
Рисунок
2.2.1 – Режим пророщування ячменю сорту
Скарлет