3.4 Кольоровість та прозорість
Колір та смак пива є показниками, яким у даний час
надається особливе значення. Це пов’язано з тим, що за прозорістю сучасні
споживачі часто оцінюють загальну якість пива, а за кольором судять про його
концентрацію. Важливо, щоб зорове уявлення від пива відповідало
вимогам споживачів.
Колір пива є відмінним показником окремих типів пива
(світлого та темного). Окрім того, кожен сорт пива залежно від типу має свій
відтінок. Різницю в кольорі кожного типу пива визначає склад
солодової засипки.
Однак виробляючи світле пиво одного типу, навіть з
використанням солоду одного кольору неможливо отримати напій однакової
кольорової інтенсивності та однакового відтінку. Найбільше впливає на колір та
відтінок пива пивоварна вода, затір – суміш, яка використовується для бродіння у
виготовленні пива, кип’ятіння затору та варіння з хмелем. Ці процеси підвищують колір сусла порівняно з лабораторним
суслом.
Навпаки, під час бродіння кольорове насичення завжди
знижується; зазначимо, що це зниження не завжди однакове і залежить від
використаної культури пивних дріжджів. Отже, на результативний колір пива впливає увесь
технологічний процес. Окислювальні процеси
багато в чому визначають показник кольоровості. Важливо, щоб колір одного
сорту пива не дуже відрізнявся. Значні відхилення від стандартного кольору та нечисті кольорові відтінки зустрічаються,
головним чином, у світлого пива.
Світле пиво, окрім доброго кольору повинно мати також хорошу прозорість та «іскру», яку визначають за блиском під час огляду через скло склянки, в якій різко заломлюється світло.