3.1 Хімічний склад

Пиво містить леткі продукти (метаболіти) спиртового зброджування та незброджені екстрактивні речовини.

Хімічний склад пива залежно від його типу коливається в доволі широкому діапазоні. Узагалі він обумовлений набором засипів екстрактивного сусла та ступенем зброджування. На якість пива перш за все впливають  основні продукти спиртового зброджування – етиловий спирт (етанол) та вуглекислий газ. Хоча вплив нормальних побічних продуктів зброджування може бути помітним, але він ніколи не є істотним. Залишки незбродженого екстракту повинні відповідати даному типу пива. Якщо вони суттєво відрізняються, то це негативно позначається на якості пива.

 

Таблиця 3.1.1 – Фізико-хімічні показники якості пива

Тип пива

Масова частка сухих

речовин у

початковому

суслі, %

Масова частка

спирту,

%

Кислотність, см3,1моль/дм3

розчину гідроксиду натрію на 100 см3 пива

Кольоровість,

см3 ,0,1

моль/дм3 розчину йоду на 100 см3 пива

Масова частка

діоксиду

вуглецю,

%

Світле

8,0-20,0

2,0-6,0

1,3-5,0

0,4-1,8

0,30-0,35

Напівтемне

10,0-20,0

2,6-6,0

1,9-5,0

1,9-3,9

0,30-0,33

Темне

11,0-20,0

2,8-6,0

1,5-5,5

4,0-8,0

і більше

0,30-0,33

image019.png

 

Аналітичні хімічні показники є важливими критеріями якості пива.  Перш за  все має значення концентрація  вихідного  сусла.  Ця основна  величина характеризує вид пива.