2 ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПИВА
Пиво – ігристий, освіжаючий, слабоалкогольний напій із характерним хмельовим ароматом і приємним смаком.
У пиві міститься вода, етиловий спирт, двооксид вуглецю, білки, вуглеводи, мікроелементи, вітаміни: А, D, Е, В1, В2, В6 і Н (біотин), які зміцнюють нервову систему. Один літр пива покриває 35 % денної потреби у вітаміні В6, 20
% – у вітаміні В2 і 65% – у ніацині, який необхідний для розщеплення цукрів і жирних кислот. У цілому в 1л пива міститься 210 мг вітамінів. Завдяки вмісту вуглекислого газу пиво добре вгамовує спрагу.
Гід по пиву (відео)
Пиво – це єдиний напій, до складу якого входить хміль. Завдяки гірким речовинам хміль викликає апетит і діє заспокійливо. Будучи гарним емульгатором їжі, пиво сприяє більше правильному обміну речовин і підвищенню засвоюваності їжі. Наявність білків, вуглеводів, вітамінів і органічних кислот обумовлює поживну цінність цього напою. Енергетична цінність світлого пива 400…520 ккал/л, темного — 800 ккал/л. Висока калорійність пива пояснюється тим, що всі речовини перебувають у розчиненому стані, тому екстрактивні речовини засвоюються організмом людини на 98%.
Постачальником енергії в пиві є також алкоголь. Вміст алкоголю в пиві невеликий і змінюється в
широких межах залежно від сорту. Але, завдяки саме низькому вмісту алкоголю при
помірному вживанні пива етиловий спирт в організмі людини майже повністю
окислюється до СО2 і Н2О и кожний грам виділяє майже 30 кДж енергії. І хоча алкоголь не є поживною речовиною – з
нього не будуються клітини організму, але він заощаджує енергію, на добування
якої організм витрачав би поживні
речовини.
Калорійність 12 % пива становить 1680 – 1890 кДж/дм3. Близько 60
% цієї енергії утвориться за рахунок алкоголю.
За кольором пиво буває світле, темне і біле.
Стилі і види пива з описом і класифікацією (відео)
Класифікація
пива - Пивний лікбез Євгеном Смирновим (відео)