6.12 Матеріали для виготовлення апаратів.

Апарати харчових виробництв виготовляють з різноманітних матеріалів. При виборі їх керуються такими правилами:

а) матеріал повинен мати достатню механічну міцність для даних умов роботи, а також здатність оброблятися тими методами, які необхідні для надання йому потрібної форми; такими методами являються електричне і газове зварювання, різання, згинання тощо;

б) матеріали і з’єднувальні шви повинні мати достатню стійкість проти впливу середовища і бути стійкими проти корозії;

в) за можливості слід вибирати недефіцитні матеріали.

Хімічна стійкість матеріалів:

Корозією металів називається процес руйнування металів внаслідок хімічної або електричної взаємодії із зовнішнім середовищем.

image029.png

Рис. 6.5. Зразки матеріалів після випробувань на корозію у солоній воді: алюмінієва бронза (верхній ряд), мідно-нікелевий сплав (середній ряд) та неіржавна сталь (нижній ряд).

 

Корозійні процеси можуть бути розділені на дві великі групи:

*Перша група електрохімічної корозії – руйнування матеріалу обумовлюється наявністю місцевих електричних струмів (гальванічна корозія); цей вид корозії особливо активно протікає в тому випадку, коли в конструкції є контакт декількох металів з різними електродними матеріалами;

*Друга група хімічної корозії виникає за дії на метал сухих газів і рідких тіл, не здатних проводити електричний струм.

Для оцінки інтенсивності процесу корозії застосовують глибинний або масовий показники корозії.

image031.png

Рис. 6.6. Види корозії.

 

Глибинний показник корозії П при рівномірній корозії вимірюється зменшенням товщини металу (в мм) за рік.

Масовий показник корозії К показує зменшення маси матеріалу (кг), віднесеної до 1 м2  поверхні за 1 годину.

В таблиці 2 наведена швидкість корозії, група і 10-бальна шкала оцінки корозійної стійкості металу.

При виборі металу для апарату рекомендується обмежуватися першими трьома класами і тільки при відсутності металів цих класів можна застосовувати метали четвертого класу.

Однак при цьому метал повинен бути захищений від корозії шаром корозійно-стійкого матеріалу. Стійкість одного і того ж матеріалу різна в різних середовищах. Таким чином, для кожного середовища повинен бути підібраний відповідний матеріал.

 

Таблиця 2. Корозійна стійкість матеріалу.

Група стійкості

Характеристика

Швидкість корозії, мм на рік

Бали

1

Абсолютно стійкі

Менше 0,00

0

2

Досить стійкі

0,001…0,005

0,005…0,01

1

2

3

Стійкі

0,01…0,05

0,05…0,1

3

4

4

Знижено стійкі

0,1…0,5

0,5…1,0

5

6

5

Недостатньо стійкі

1,0…5,0

5,0…10,0

7

8

6

Нестійкі

Понад 10

9