6.9 Інженерні вимоги.

До цих вимог належать – безперервність процесу і точність виробництва, механізація технологічних процесів і ліквідація ручної праці, автоматизація управління і регулювання, безпека роботи і охорони праці, зручність обслуговування, боротьба з шумом, зменшення маси і габаритів машин і апаратів.

Вимоги технічної безпеки при роботі і обслуговуванні апаратів і машин являються дуже важливими, так як від їх виконання залежить життя і здоров’я працюючих. Тому апарати розраховують і виготовляють з належним запасом міцності, обладнують запобіжними пристроями і захищають рухомі частини. В цьому відношенні найбільш безпечні герметично закриті апарати безперервної дії, в яких контроль і управління процесом автоматизовані.

Санітарно-гігієнічні вимоги до апаратів харчових підприємств повинні сприяти запобіганню бактеріального, механічного або хімічного забруднення або псування одержуваних продуктів харчування. При цьому апарати повинні бути герметичними, легко доступними для очищення і дезінфекції. Для їх виготовлення слід застосовувати такі матеріали, які при взаємодії з продуктами не утворює шкідливих для здоров’я людини речовин.

Ергономіка – наука про пристосування умов праці до людини інтенсивного виробництва має велике значення. Ергономіка розглядає практичні питання, що виникають при організації роботи людини з одного боку, і механізмів та елементів матеріального середовища з іншого.

В сучасних умовах, коли людина, що керує процесом, має справу з інтенсивними операціями, що швидко протікають, виникає нагальна потреба пристосування їх до фізіологічних і психологічних можливостей людини для забезпечення умов найбільш ефективної роботи, яка не створює загрози здоров’ю людини і виконується ними при меншій витраті сил. При побудові апаратів вимоги ергономіки полягають в тому, щоб трудовий процес апаратника був пристосований до його фізичних і психологічних можливостей. Це повинно забезпечити максимальну ефективність праці та усунути можливу загрозу для здоров’я.