1. Основні етапи технологічних процесів харчових виробництв.

Теоретичним фундаментом науки про процеси і апарати харчових виробництв є такі закони:

Закон збереження маси і енергії, що допускають тільки такі перетворення, при яких суми маси і енергії всередині даної системи, що розглядається, залишаються незмінними. Закони збереження приймають форму рівнянь балансів (наприклад, матеріального і теплового).

Закони термодинамічної рівноваги, що визначають умови, при якому процес перенесення маси або енергії приходить до свого завершення. Стан системи, при якому необоротне перенесення речовини відсутнє, називається рівноважним.

Закони перенесення маси і енергії, що визначають густину потоку будь-якої з цих субстанцій в залежності від градієнта потенціалу переносу, тобто від питомої віднесеної до одиниці об'єму потоку маси або енергії.

Закони кінематики протікання розглянутих технологічних процесів харчових виробництв.

Ці закони складають теоретичну основу всіх процесів в харчовій технології – гідромеханічних, теплових і масообмінних.