5. Закони кінетики перебігу процесу.

Кінетика – це вчення про швидкості і механізми гідромеханічних, теплових і масообмінних процесів.

Кінетика є науковою основою створення нових і вдосконалення існуючих процесів в харчовій технології. Знання кінетичних закономірностей процесів необхідно для розрахунку основних розмірів апаратів. Загальні кінетичні закономірності процесів харчової технології, за винятком механічних процесів, формуються у вигляді загального закону.

Загальний закон кінетики – швидкість процесу прямо пропорційна рушійній силі і обернено пропорційна опору.

 

j = dE/Fdτ = Δ/R = KΔ,                                            (5.1)

 

де jшвидкість процесу; Екількість маси і енергії; Fплоща, крізь яку проходить маса або енергія; τтривалість процесу; Δрушійна сила; Rопір; Ккоефіцієнт швидкості, зворотний опору.

У загальному випадку рушійною силою процесу є різниця потенціалів, а в окремих випадках – перепад тисків між входом потоку в апарат і виходом потоку з апарату (для гідромеханічних процесів), температури або концентрації.

При розгляді процесів різної природи було помічено, що їх кінетичні рівняння аналогічні.

Для теплових процесів кінетичне рівняння має вигляд:

 

dE/Fdτ = (1/ RT )Δt = KTΔt,                                          (5.2)

 

де Qкількість переданої теплоти, кДж; Fповерхня теплообміну, м2; τчас процесу, с; Δtрушійна сила процесу переходу теплоти, град; Rопір переходу тепла; KTкоефіцієнт теплопередачи, кДж/(м2·с), град, KT = 1/R.

image015.png

Рис. 5.1. Види теплообміну у фізиці.

image017.png

Рис.5.2. Способи поширення теплоти.

 

Тепловий потік, q – кількість теплоти, яка переноситься через одиницю поверхні в одиницю часу.

Для масообмінних процесів кінетичне рівняння має аналогічний вид:

 

dM/Fdτ = (1/ RM )ΔC = KMΔC,                                       (5.3)

 

де М – маса переданої речовини, кг; F– площа поверхні масообміну, м2, RM – опір масопередачі; ΔС – рушійна сила процесу масопередачи, виражена різницею концентрацій, кг/м3,  Км – коефіцієнт, який характеризує інтенсивність передачи маси, кг / (м2с·кгм3).

Для гідромеханічних процесів, наприклад для фільтрації, кінетичне рівняння може бути записано у вигляді:

 

dV/Fdτ = 1/ RГ · ΔР = КГ · ΔР,                                      (5.4)

 

де V – об’єм фільтрату, м3, F – площа поверхні фільтра, м2; ΔР – гідравлічний опір фільтру; КГ = 1/RГ  – коефіцієнт провідності фільтруючого середовища.

image019.png

Рис. 5.3. Процес фільтрації.

 

Рівняння (5.4) відоме в науці, як рівняння фільтрації Дарсі.

Аналіз кінетичних рівнянь дозволяє визначити загальний принцип інтенсифікації процесів: для збільшення швидкості протікання процесу необхідно збільшити рушійну силу і зменшити опір.

Основні процеси харчової переробної технології можна охарактеризувати наступним чином (табл. 5.1).

 

Таблиця 5.1. Характеристика основних процесів

Процеси

Рушійна сила

Перенесення

Приклади технологічниих процесів

Механічні

Механічна сила

Кількість руху

Подрібнення, різання, сортування, пресування

Гідромеханічні

Різниця тисків

Маси рідини

Відстоювання, фільтрування, сепарація, псевдозрідження, перемішування

Теплообмінні

Різниця температур

Теплоти

Нагрівання, охолодження, випарювання, конденсація, заморожування

Масообмінні

Різниця концентрацій

Маси компонентів

Абсорбція, адсорбція, екстракція, кристалізація, сушіння, перегонка

 

Дана характеристика стосується лише основних процесів харчових виробництв. Сюди не увійшли багато процесів, характерні для окремих галузей, таких, як: хімічні, біохімічні, мікробіологічні. Всі ці процеси вивчаються в розділах спеціальної технології.